Datorită României, Republica Moldova are în prezent energie electrică
Autoritățile de la Chișinău au impus în luna octombrie o serie de măsuri de raționalizare a consumului, precum reducerea perioadei iluminatului public, stingerea iluminatului decorativ și au chemat populația să folosească rațional energia, în special în orele de vârf. În consecință, consumul de gaze în Republica Moldova s-a micșorat în octombrie cu 57% în comparație cu aceeași lună a anului trecut.
Articol de Ina Guţu, Radio Chişinău, 08 Noiembrie 2022, 21:49
Cu aproape 90% din necesarul de energie electrică importat din România, Republica Moldova se confruntă acum cu riscuri mai mici de deconectare în masă, de la reţea, a consumatorilor, comparativ cu situaţia de acum două săptămâni, estimează responsabilii în domeniul energetic de la Chișinău.
România a fost prima țară care a venit în ajutorul Republicii Moldova la 1 noiembrie, atunci când Centrala de la Cuciurgan, din regiunea separatistă transnistriană, care asigura circa două treimi din necesar pentru malul drept al Nistrului, a suspendat livrările. Înainte de aceasta, la mijlocul lunii octombrie, Ucraina, care acoperea o treime din necesarul Republicii Moldova, a întrerupt furnizarea electricității invocând bombardarea infrastructurii sale energetice de către armata rusă.
Datorită României, Republica Moldova are în prezent energie, a declarat, pentru Radio Chișinău, directorul Energocom, furnizorul central de energie electrică din Republica Moldova, Victor Bânzari. Negocierile privind semnarea unui contract cu un al treilea producător de energie din România sunt în desfășurare, la fel ca și discuțiile cu producători din Bulgaria, Ungaria, Slovacia, Cehia, a mai spus Victor Bânzari.
Directorul Energocom a menționat că, în condițiile în care atestăm un deficit relativ mic de energie electrică, riscurile unor deconectări în evantai sunt reduse. El a precizat că se va apela la deconectări în masă doar atunci când nu se va putea acoperi deficitul de energie prin contractul de avarie.
Autoritățile de la Chișinău au impus în luna octombrie o serie de măsuri de raționalizare a consumului, precum reducerea perioadei iluminatului public, stingerea iluminatului decorativ și au chemat populația să folosească rațional energia, în special în orele de vârf. În consecință, consumul de gaze în Republica Moldova s-a micșorat în octombrie cu 57% în comparație cu aceeași lună a anului trecut, iar în cazul electricității reducerea e de peste 14%.