Datoriile Poştei Române "vor fi reeşalonate"
Guvernul vrea să salveze Poşta Română de la insolvenţă prin reeşalonarea datoriilor de 210 milioane de euro pe care le are compania.
Articol de Petruţa Obrejan, 30 Mai 2012, 19:09
Scutirea de plata TVA pentru persoanele fizice autorizate şi microîntreprinderile cu cifră de afaceri sub 65 de mii de euro, modificările codului fiscal, care salvează Poşta Română de la insolvenţă, alocarea a 23 de milioane de lei pentru clasa pregătitoare, sunt câteva din deciziile luate astăzi la guvern.
Datoriile de peste 210 milioane de lei ale Poştei Române vor fi reeşalonate.
În acest fel, guvernul intenţionează salvarea companiei de la insolvenţă.
În urmă cu două săptămâni, premierul Victor Ponta solicita corpului său de control şi ministerelor de finanţe şi interne să efectueze un control amănunţit asupra modului în care activitatea Poştei Române a fost manageriată.
El afirma că fosta conducere, având asistenţa juridică asigurată de către un renumit avocat, a pierdut toate procesele companiei prin neprezentare.
Astfel, Poşta Română s-a trezit cu o amendă de 103 milioane către Consiliul Concurenţei şi datorii către ANAF de 110 milioane de lei.
În plus, aproximativ 250 de directori nou angajaţi ai companiei urmează să dea socoteală referitor la situaţia în care a ajuns Poşta Română, mai spunea premierul Victor Ponta.
"Prin această ordonanţă, reuşim să salvăm Poşta Română, deoarece permitem o reeşalonare a plăţilor pe care le are de făcut Poşta Română către alte instituţii ale statului.
"Altfel, Poşta Română, prin managementul defectuos şi chiar fraudulos din trecut, risca să intre în insolvenţă şi, practic, să închidem societatea în ansamblu", a declarat Victor Ponta.
Plafonul scutirii de TVA creşte la 65.000 euro
Guvernul a decis miercuri scutirea de la declararea şi plata TVA a persoanelor fizice autorizate şi microîntreprinderilor a căror cifră de afaceri nu depăşeşte plafonul de 65 de mii de euro anual.
Referindu-se la pensionarii militari cărora prin recalculare li s-a diminuat pensia, dar care din luna iunie trebuiau să restituie statului o parte din sumele încasate anul trecut, Victor Ponta preciza că aceştia vor fi scutiţi de la rambursare.
"Pentru aceia, am aprobat un memorandum, nu li se ia nici un leu din pensie, iar în Parlament, la Camera Deputaţilor, este un proiect de lege care va fi dezbătut în prima şedinţă, pe 11 sau 12 iunie, şi acolo probabil că decizia va fi de a nu se mai cere acelor militari să plătească din urmă, din 2011, ceea ce au încasat", a mai spus Victor Ponta.
Tot miercuri s-au adus şi o serie de completări legii educaţiei în ceea ce priveşte clasa pregătitoare.
Actualul ministru, Liviu Pop, preciza că pentru asigurarea dotării celor peste 5500 de clase pregătitoare guvernul a alocat deja 23 de milioane de lei.
Mai mult, profesorii care se vor ocupa de elevii din aceste clase nu vor fi debutanţi, ci cadre bine pregătite, a mai spus Liviu Pop.
În ceea ce priveşte bacalaureatul, Liviu Pop a declarat că în toate cele 638 de centre de examen vor exista camere de supraveghere, fiind alocaţi deja banii necesari unităţilor şcolare pentru dotarea video a sălilor.
"Situaţia camerelor de luat vederi pentru examenul de bacalaureat este rezolvată de săptămâna trecută. În fondul unităţilor şcolare au fost alocaţi banii necesari supravegherii tuturor celor aproximativ, pentru bacalaureat, 638 de centre de examene, nu vă pot spune, în jur de 7000-8000 de săli de clasă. Toate sălile de examen de la testele naţionale şi examenul de bacalaureat vor avea camere de luat vederi. Suma totală pe care am virat-o de la Ministerul Educaţiei este undeva în jur de 13 milioane de lei", a declarat Liviu Pop.
Ministrul interimar al educaţiei a anunţat şi organizarea unor examene în cursul lunii august pentru inspectorii şcolari, iar în lunile octombrie sau noiembrie, pentru ocuparea funcţiei de director şcolar.