Darea în plată, singura soluţie pentru datornicii în franci elveţieni
Conform avocaţilor, împrumutaţii în franci elveţieni au şanse mici de a scăpa de datorii după ce legea conversiei a fost declarată neconstituţională
Articol de Adrian Lungu, Sălaj, 08 Martie 2017, 15:17
Românii care au făcut împrumuturi în franci elveţieni au şanse tot mai mici de a câştiga procesele împotriva băncilor, susţin avocaţii. Conform corespondentului RRA Adrian Lungu avocaţii au găsit unele soluţii pentru stingerea datoriei.
Problemele persoanelor care s-au împrumutat în franci elveţieni şi au ajuns în imposibilitatea de a plăti ratele la bancă sunt departe de a fi rezolvate, chiar şi în instanţă. Decanul Baroului Sălaj, avocatul Bogdan Ilea.
"S-au tranşat lucrurile prin decizia Curţii Constituţionale care a declarat neconstituţională Legea conversiei creditelor în franci elveţieni, lucru care este din nou în favoarea băncilor şi în defavoarea consumatorilor.
Există însă soluţii pentru aceia dintre consumatori care doresc să scape cu orice preţ de credit. Există soluţia dării în plată prevăzută de Legea 77 din 2016, situaţie în care în contul imobilului, predării imobilului se şterge, practic, datoria. Însă, şi aici a intervenit o decizie a Curţii Constituţionale, care spune că revine judecătorului, magistraţilor de la fiecare instanţă, sarcina de a evalua contractul în parte, să vadă dacă între ceea ce s-a semnat şi obligaţiile actuale de plată, există un dezechilibru despre care eu spun că este clar că există, întrucât cursul creditului în franci s-a dublat."
Potrivit avocaţilor din Zalău, însă, în multe cazuri imobilele achiziţionate cu banii împrumutaţi nu mai pot fi vândute nici măcar cu jumătate din suma contractată de la bancă.