Dan Suciu: BNR este deschisă la un dialog clar şi onest
Dan Suciu: BNR este deschisă la un dialog clar şi onest, pentru clarificări, dar nu şi pentru a crea mai multă confuzie.
Articol de Radiojurnal, 28 Ianuarie 2019, 21:22
Banca Naţională a României este deschisă la un dialog clar şi onest, pentru clarificări, dar nu şi pentru a crea mai multă confuzie, a declarat, purtătorul de cuvânt al BNR, Dan Suciu.
El a precizat că înainte ca Banca să se prezinte la audieri pe tema unor aşa-zise abuzuri, ar trebui ca semnatarul invitaţiei, senatorul ALDE, Daniel Zamfir, să răspundă acuzaţiei de abuz în serviciu.
Dan Suciu: Confuzia s-a creat printr-o acuzaţie absolut hazardată, fără dovezi, cum că Banca Naţională ar manipula ROBOR-ul, lansată pe multe canale media de un senator, care acum cheamă Banca Naţională să dea socoteală de la Comisia economică, dar în acelaşi timp, tot domnia sa, deşi nu este membru în Comisia de buget finanţe, semnează invitaţia şi din perspectiva Comisiei de buget finanţe. Un alt senator l-a acuzat de abuz în serviciu. Până când nu se clarifică lucrurile, până când nu se doreşte o discuţie care să fie bazată pe argumente şi pe fapte reale şi nu pe fake news, mi-e foarte greu să cred că poate cineva de la Banca Naţională să intre în acea dispută.
Realizator: Preşedintele Comisiei economice a Senatului, Daniel Zamfir, face apel la guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, să se prezinte la şedinţa de mâine, unde a fost invitat pentru a discuta pe tema raportului de sfârşit de an pe care l-a întocmit Banca Centrală, dar şi despre modul în care se stabileşte indicele ROBOR.
Daniel Zamfir: Eu am tot văzut, zilele astea, cum se încearcă tot felul de tertipuri ca domnul guvernator să nu se prezinte la audierea de la Comisia economică a Senatului. Fac apel la domnia sa să revină la răspunderea uriaşă pe care o are şi să vină în faţa Parlamentului, pentru /.../ de discutat două teme exterm de importante: una ar fi raportul BNR de la sfârşitul anului trecut şi că băncile care sunt azi, in România, bagă cei mai puţini bani în economie şi scot cel mai mult profit. Al doilea lucru pentru care cred că este urgent nevoie de prezenţa guvernatorului este evoluţia ROBOR şi felul în care acest indice se calculează.
Realizator: Între timp, Consiliul Concurenţei a declanşat o analiză a nivelului ROBOR din ultima perioadă, având în vedere fluctuaţia indicatorului după apariţia, la finele anului trecut, a Ordonanţei de Urgenţă 114, a anunţat, astăzi, preşedintele instituţiei, Bogdan Chiriţoiu.
În legătură cu afirmaţiile senatorului ALDE, Daniel Zamfir, care susţine că în 2008 Consiliul nu a sancţionat mai multe bănci suspectate că s-ar fi înţeles pentru a manipula nivelul ROBOR, Bogdan Chiriţoiu a afirmat că investigaţia de la acel moment nu a identificat niciun fel de dovezi în acest sens.
Între timp, indicele ROBOR a stagnat. Cel la 3 luni, anunţat astăzi de BNR este 3,11%, iar cel la 6 luni este 3,34%.