Dan Fătuloiu cere demiterea şefului Poliţiei Române
Decizia secretarului de stat în ministerul de interne, Dan Fătuloiu, vine în contextul scandalului legat de evenimentele de la Piatra Neamţ, unde doi tineri au fost împuşcaţi duminică într-o cafenea.
16 Noiembrie 2010, 19:00
Secretarul de stat în ministerul de interne, Dan Fătuloiu, cere demisia şefului Poliţiei Române, Petru Tobă.
Informaţia a fost confirmată pentru Radio România Actualităţi de surse din ministerul de interne.
Ultima reglare mafiotă a avut loc într-o cafenea din Piatra Neamţ. Duminica trecută, în jurul prânzului, omul de afaceri Gheorghiţă Mararu a fost împuşcat mortal, iar fratele său a fost rănit.
În cursul aceleiaşi zile, secretarul de stat în MAI, chestorul şef Dan Valentin Fătuloiu, s-a deplasat în judeţul Neamţ pentru a urmări la faţa locului modul în care se desfăşoară cercetările în urma incidentului, dar şi pentru a efectua o analiză a activităţii Inspectoratului de Poliţie al judeţului Neamţ.
Ministrul de interne Traian Igaş a solicitat efectuarea cercetărilor în acest caz cu profesionalism şi celeritate.
Cristian Chilat, suspectul atacului armat asupra celor doi interlopi din Piatra Neamţ, a fost reţinut luni în casa unor rude din satul Dârloaia, comuna Bârgăoani, la 24 de ore de la comiterea atacului armat asupra fraţilor Gheorghiţă şi Bogdan Mararu.
Marţi, procurorul general al României, Laura Codruţa Kovesi, a dispus ca secţia Urmărire Penală din Parchetul General să preia dosarul în care Cristian Chilat este acuzat că i-ar fi împuşcat pe fraţii Mararu.
Parchetul informează că cercetările în acest dosar vor fi continuate în colaborare cu ofiţeri ai Direcţiei de Investigaţii Criminale din cadrul Poliţiei Române.
Miercuri, Corpul de Control al ministrului de interne se va deplasa la Piatra Neamţ. Până în acest moment, nu a fost nimeni demis.
Craioava, un alt oraş cu probleme
Craiova este un alt oraş unde conflictele dintre clanurile mafiote sunt la ordinea zilei. Infiltraţi în toate afacerile din zonă, romii controlează mersul acestora.
Pe de o parte, Poliţia se declară depăşită de agresivitatea şi furia locuitorilor din judeţ. Deseori, oamenii legii cad şi ei victime atacurilor dintre clanuri, pe de altă parte, craiovenii îi acuză pe agenţi că sunt mână în mână cu mafia care controlează totul.
În anul 2008, un alt cap al lumii interlope a fost ucis. Teroare, scandal, împuşcături şi sânge în Bănie - liderul mafiei, Mihai Pârvu, zis "Kaiac", a fost asasinat în faţa fiului său.
Scandalul a început după ce Mihai Pârvu şi un membru al grupării sale, Cătălin Mavrichi, au terminat o partidă de poker pe bani. Mihai Pârvu a câştigat 50 de mii de euro, Cătălin Mavrichi şi-a ameninţat şeful că a trişat, iar supărarea a degenerat rapid într-o adevărată luptă de stradă.
Aflaţi în faţa locuinţei lui Mihai Pârvu, cei doi au scos săbiile, Cătălin Mavrichi a fost tăiat în zona feţei şi pe mână, dar a răspuns imediat cu patru focuri de armă. Gloanţele l-au lovit pe "Kaiac" în cap şi în torace, iar medicii nu au mai putut face nimic pentru el.
Poliţia a intrat în stare de alertă în timp ce clanul lui "Kaiac" se pregătea de răzbunare. Pentru a ţine situaţia sub control, dar şi pentru a preveni izbucnirea conflictului, ministerul de interne a trimis sute de jandarmi şi poliţişti.
Mihai Pârvu, zis Kaiac, a pus bazele uneia dintre cele mai vechi grupări mafiote din Craiova, "Frăţia". În anul 1990, fostul campion balcanic la box a adunat în jurul său cei mai importanţi membri ai lumii interlope pentru a duce mai departe învăţăturile cunoscutului Sile Popescu.
Nici după acest scandal niciun oficial nu a fost destituit.