Dacian Cioloș: "Radioul m-a însoţit în mai multe perioade din viaţă"
Premierul Dacian Cioloș a fost invitat în direct la emisiunea "Dincolo de ziduri".
Articol de RADOR, 01 Noiembrie 2016, 22:22
Premierul Dacian Cioloș a fost invitat în direct la emisiunea "Dincolo de ziduri" realizată de Gabriel Bassarabescu.
Realizator: De Ziua Radioului au fost multe personalităţi şi ce putea fi mai frumos, ce putea fi mai onorant decât a-l primi, a-i ura 'bună seara' într-o zi specială primului ministru, domnului Dacian Cioloş. Bun venit.
Dacian Cioloş: Bună seara şi "La Mulţi Ani" Radioului public şi mulţumiri pentru tot ceea ce aţi făcut şi faceţi pentru democraţie, pentru informare, pentru demnitate, pentru verticalitate umană.
Realizator: 88 de ani împlineşte Radio România şi cred că ar fi foarte interesant să ne spuneţi, sunt convins că aveţi amintiri legate de, nu?, familia în raport cu Radio România, poate aşa un gând, ce v-ar veni în minte?
Dacian Cioloş: Sigur sunt mai multe lucruri care îmi aduc aminte de radio. Îmi aintesc că în perioda adolescenţei, de exemplu, când ascultam Clubul adolescenţilor, când învăţam multe, când am reuşit să intru în contact aşa cu mai mulţi prieteni în ţară prin intermediul Clubului adolescenţilor. Îmi amintesc de un alt moment din viaţă în perioada armatei, când ţin minte avem un radio mic cu baterii şi când mai aveam pauze stăteam şi ascultam să văd ce se mai întâmplă în ţară. Deci radioul m-a însoţit multă vreme în perioada cât am fost plecat în Franţa la studii şi când deja se putea asculta radio pe internet. M-a însoţit, aşa cum spun, în mai multe perioade din viaţă.
VIDEO: Interviul integral. Fimare și montaj: Alexandru Dolea.
Taxa radio-tv
Premierul s-a referit în timpul interviului și la controversata lege de eliminare a unor taxe nefisacale, printre care și taxa radio-tv.
Dacian Cioloş: Vedeţi, când vorbeşti oamenilor de eliminarea taxelor toată lumea se gândeşte "mai puţine biruri pe buzunar şi pe salariu', dar sunt acolo câteodată... Aceste taxe înseamnă, de fapt, o contribuţie pe care o avem fiecare la dreptul de a fi informaţi liber, la dreptul independenţei unor instituţii publice care, pentru că sunt publice, ele trebuie să fie şi independente şi nu trebuie să depindă de semnătura unui ministru sau a unui prim-ministru, care poate să se schimbe şi care poate să aibă anumite puncte de vedere personale. De aceea, cred că în acest caz, într-adevăr, e bine când pot fi eliminate anumite taxe care cresc birocraţia, care complică lucrurile, dar în anumite cazuri poate nici nu e bun cuvântul acesta "taxă". E vorba, de fapt, de o contribuţie pe care o face fiecare cetăţean al României direct, pentru că, sigur, unii spun "dar, de ce să nu colectăm noi banii respectivi şi să-i dăm noi de la guvern?" Pentru că nu e cazul să fie un intermediar între radioul public, care e al românilor, şi românii direct.
Realizator: Independenţa însă ne şi obligă, ne obligă să fim curajoşi, să ne atingem obiectivele, să fim alături de oameni, să riscăm poate, de ce nu?, mai mult decât un post privat, pentru că dacă postul privat depinde un patron, depinde de o anumită sumă, într-adevăr poate că asta ar fi şansa taxei, curajul de a rosti mult mai adânc nişte lucruri, nu? Ne dă o altă independenţă.
Dacian Cioloş: Absolut. Şi aici cred că radioul public ar trebui să aibă în mod natural acest curaj şi toţi angajaţii din radioul public, mai mult decât oricare alt mijloc de informare, unde pot să existe şi alte obiective de business, ceea ce e firesc, dar nu cazul pentru radioul public, şi eu ştiu că în radioul public sunt mulţi oameni care ştiu să-şi păstreze verticalitatea indiferent de cum bate vântul înăuntru sau în afară.