Dacian Cioloş merge în Senat să explice acţiunile ANAF în cazul Intact
Şeful guvernului este chemat în plenul Senatului pentru a da explicaţii referitoare la cazul televiziunilor trustului Intact.
Articol de Alina Stănuţă, 16 Februarie 2016, 20:24
Şeful guvernului este chemat mâine în plenul Senatului pentru a da explicaţii referitoare la acţiunea instituţiilor din subordinea executivului la adresa televiziunilor trustului Intact.
Decizia a fost luată astăzi la o zi după ce inspectorii Fiscului au notificat televiziunile din trustul creat de Dan Voiculescu să evacueze un sediu din Bucureşti în termen de cinci zile, termen considerat de reprezentanţii trustului Intact ca fiind nerezonabil.
Senatorii din toate grupurile parlamentare au susţinut că decizia ANAF reprezintă o încălcare a dreptului de exprimare şi este o încercare de suprimare a libertăţii presei.
Preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, consideră că se impune o atitudine pe măsura parlamentului care apără drepturile cetăţenilor şi dreptul la liberă exprimare.
"Este, practic, un plan bine pus la punct de suspendare a democraţiei, descinderea brutală şi supranumerică, organizată de ANAF la sediul unei televiziuni", a spus şeful Senatului.
Solicitarea lui Călin Popescu-Tăriceanu a fost susţinută de liderul senatorilor social-democraţi, Mihai Fifor, care preciza că PSD nu poate sta deoparte atunci când are loc un abuz.
"Modul în care statul înţelege să-şi facă datoria se pare că se îndreaptă rapid către un derapaj de la valorile democratice ale acestei ţări", a afirmat Mihai Fifor.
Şi liberalii, prin vocea senatorului Marius Obreja, au susţinut demersul preşedintelui Senatului de a solicita explicaţii din partea premierului Dacian Cioloş.
"PNL şi nici eu nu putem să fim de acord cu acţiunile în care instituţiile statului îşi depăşesc atribuţiunile sau intră într-o zonă a abuzului", a declarat Marius Obreja.
UNPR va apăra întotdeauna dreptul la exprimare, a susţinut şi senatorul Haralambie Vochiţoiu.
"Nu poate exista progres în România fără o presă liberă", a apreciat Haralambie Vochiţoiu.
Este un precedent periculos introducerea unei măsuri pe cale administrativă care presupune suprimarea dreptului la opinie, consideră şi senatorul UDMR, Attila Verestóy.
"Nu putem fi bănuiţi că am iubi Antena 3, dar în concepţia noastră democraţia înseamnă să asigurăm dreptul de a spune, de a expune părerile celor care nu sunt de acord cu noi", a spus Attila Verestóy.
Într-o declaraţie pentru postul nostru de radio, realizatorul Antena 3 Adrian Ursu spune că este şocat de acţiunea ANAF.
"Evacuarea în cinci zile a cinci televiziuni nu poate să echivaleze decât cu intenţia vădită de a elimina cinci instituţii de presă dintr-o ţară care este semnatară şi care s-a angajat să respecte documente internaţionale privind libertatea de exprimare şi care, la rândul ei, are o Constituţie care consfiinţeşte acest lucru", a afirmat Adrian Ursu.
CNA s-a autosesizat după dezbaterile din spaţiul public în urma măsurii luate de ANAF în cazul trustului Intact.
Membrii CNA se vor întâlni joi cu reprezentanţii trustului pentru a discuta despre situaţia creată.
ANAF a notificat ieri persoanele juridice care ocupă imobilele confiscate prin decizia instanţei că au la dispoziţie cinci zile pentru a evacua sediile de unde emite trustul Intact.
Instanţa care l-a condamnat în 2014 pe omul de afaceri Dan Voiculescu pentru fapte de corupţie a decis şi confiscarea unor imobile deţinute de acesta pentru recuperarea prejudiciului provocat statului în dosarul privatizării Institutului de Cercetări Alimentare.
Între aceste imobile se află şi sediul din care emit televiziunile trustului Intact, Antena 1 şi Antena 3.