Cutremur în Vrancea cu magnitudinea 5,8 pe scara Richter
Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat: RO - ALERT nu este menit să funcţioneze ca un sistem de alertare pre-cutremur.
Articol de Radiojurnal, 28 Octombrie 2018, 07:12
UPDATE: Directorul ştiinţific al Institutului Naţional de Fizica Pământului, Mircea Radulian, pentru Radio România Actualităţi:
Mircea Radulian: Este un cutremur totuşi normal pentru Vrancea. E un cutremur ceva mai mare, dar care sigur nu a produs pagube şi este foarte puţin probabil să urmeze ceva mai neplăcut, să zic. În ultimul timp nu prea a fost...Dacă luăm anul acesta, de exemplu, a fost o activitate destul de slabă în Vrancea, puţin mai slabă decât chiar de obicei. Deci într-un fel s-a produs o oarecare încărcare. În momentul în care nu ai câteva cutremure obişnuite, e clar că, puţin-puţin, zona se mai încarcă şi atunci acest cutremur a mai rezolvat problema, să zici aşa.
Oamenii au reacţionat cel mai mult pe reţelele sociale, unde fie au scris despre cutremur, fie despre reacţiile pe care le-au avut în urma seismului.
Cutremurul de azi-noapte a fost cel mai puternic din acest an. Ultimul seism major a avut loc în România la 22 noiembrie 2014 şi a avut o magnitudine de 5,7 grade pe Richter.
____________________________________
În zona seismică Vrancea s-a produs în această noapte un cutremur cu magnitudinea 5,8 pe scara Richter. Cutremurul, care s-a resimţit puternic în Bucureşti şi în judeţele învecinate, s-a produs în perimetrul marcat de oraşele Nehoiu, Covasna, Întorsura Buzăului, Târgu Secuiesc şi Vălenii de Munte. Deocamdată nu au fost raportate pagube, după cum ne-a menţionat cu puţin timp în urmă şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat.
Raed Arafat: Din verificările făcute de Pompierii Bucureşti şi de pompierii din zonele în care s-a resimţit cutremurul, până la acest moment nu avem informaţii să fie anunţate pagube prin 112, până la acest moment. A fost o întrerupere scurtă de curent în zona Întorsurii Buzăului, am primit mesaje de la cineva că nu a funcţionat RO - ALERT. RO - ALERT nu este menit să funcţioneze ca un sistem de alertare pre-cutremur. Dacă era ceva grav, atunci puteam să transmitem post-cutremur pe RO - ALERT pentru a da sfaturi populaţiei. S-au trimis pe aplicaţia Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, pentru că nu a fost cutremur cu pagube sau cu probleme grave şi pe Facebook, bineînţeles.
Conform procedurii, autospecialele de pompieri din fiecare subunitate ISU Bucureşti Ilfov efectuează recunoaşteri în teren pentru a evalua eventualele pagube - ne-a informat reporterul nostru Daniela Mănuţă.
În primele 15 minute după producerea cutremurului au fost înregistrate 12 apeluri la numărul de urgenţă, fiind vorba de cazuri de atacuri de panică, după cum a precizat Alice Grasu, şefa Serviciului de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov, citată de Agerpres.
Seismul s-a simţit şi în ţările vecine, Republica Moldova, Ucraina şi Bulgaria - notează Centrul European de Seismologie.