Curtea Constituţională analizează contestaţiile opoziţiei
Judecătorii analizează două sesizări la legea educaţiei, una la legea cadru de salarizare, o sesizare la legea de salarizare a bugetarilor, una la legea de aprobare a ordonanţei 50 şi alta privind legea bugetului.
Articol de Andreea Marin, 28 Decembrie 2010, 11:14
Judecătorii Curţii Constituţionale s-au reunit pentru a lua în discuţie sesizarea formulată de 53 de parlamentari liberali privind Legea salarizării unitare, pentru care guvernul şi-a asumat răspunderea.
Curtea Constituţională analizează şi contestaţia opoziţiei şi cea a preşedintelui Senatului, Mircea Geoană faţă de Legea educaţiei asumată de executiv.
Senatorii liberali au contestat încălcarea normelor constituţionale privind procedura de legiferare a proiectului privind salarizarea unitară pe 2011 prin asumarea răspunderii guvernului.
Ei susţin că executivul nu îşi poate angaja răspunderea asupra unui proiect de lege oricând, oricum şi în orice condiţii şi nu poate să se substituie parlamentului în activitatea de legiferare.
Privitor la Legea educaţiei naţionale, deputaţii opoziţiei invocă mai multe articole din lege care ar încălca prevederile legii fundamentale.
Majoritatea contestaţiilor se referă la învăţământul în limbile minorităţilor naţionale, autonomia universitară, incompatibilităţile impuse rectorilor şi modul de reglementare a patrimoniului unităţilor de învăţământ particular şi confesional, despre care semnatarii afirmă că ar institui o naţionalizare.
În sesizarea înaintată, preşedintele Senatului susţine că Legea educaţiei naţionale a fost considerată adoptată, în pofida faptului că acest proiect a fost restituit guvernului în 30 noiembrie, în urma deciziilor Birourilor Permanente reunite.
El spune că acest act normativ se plasează în afara oricăror reguli procedurale constituţionale şi regulamentare.
Potrivit unor surse din interiorul Curţii Constituţionale, citate de reporterul nostru Mădălina Radu, ar putea fi luată în discuţie şi contestaţia liberalilor la Legea bugetului de stat pe 2011.
Viceliderul deputaţilor liberali, Eugen Nicolăescu, cataloga miercurea trecută drept anormal bugetul votat, pentru că "nu face nimic bine nici unui cetăţean din această ţară, nici mediului de afaceri, nu creează locuri de muncă şi nu asigură creşterea economică".
La polul opus, premierul Emil Boc considera că bugetul va majora investiţiile în România, va asigura plata pensiilor, iar bugetarii vor recupera 15% din salariul diminuat anul acesta cu 25%.