Curtea Constituţională a respins sesizarea USR pe tema modului de calcul pentru indemnizaţiile primarilor
Uniunea Salvaţi România a sesizat instanţa constituţională, cu argumentul că reprezentanţii coaliţiei majoritare PSD-PNL-UDMR nu au indicat sursa de finanţare pentru iniţiativa care duce la creşteri cu până la 2.000 de lei ale salariilor primarilor, preşdinţilor şi vicepreşedinţilor de consilii judeţene şi ale angajaţilor din administraţiile publice locale.
Articol de Diana Surdu, 28 Februarie 2023, 18:17
Aplicarea modului de calcul pentru indemnizaţiile primarilor şi consilierilor locali este constituţională, astfel că ramân în vigoare prevederile adoptate de Parlament în septembrie anul trecut, când au fost majorate indemnizaţiile aleşilor locali.
Curtea Constituţională a respins marți, 28 februarie, cu o mare majoritate, sesizarea USR pe această temă. Prin urmare, legea este înaintată preşedintelui României, care urmează să promulge legea, dacă nu formulează motive de reexaminare pentru a fi trimisă în Parlament, a explicat preşedintele CCR, judecătorul Marian Enache.
Uniunea Salvaţi România a sesizat instanţa constituţională, cu argumentul că reprezentanţii coaliţiei majoritare PSD-PNL-UDMR nu au indicat sursa de finanţare pentru iniţiativa care duce la creşteri cu până la 2.000 de lei ale salariilor primarilor, preşedinţilor şi vicepreşedinţilor de consilii judeţene şi ale angajaţilor din administraţiile publice locale.
O altă sesizare a parlamentarilor din opoziţie a fost, de asemenea, respinsă în urma dezbaterilor de azi ale Curţii Constituţionale. Este vorba de Legea securităţii cibernetice, reclamată de Uniunea Salvaţi România şi de Forţa Dreptei, pe motiv că ar încălca grav dreptul la viaţă privată şi libertatea de exprimare. Curtea a decis însă că prevederile sunt constituţionale.