"Cursuri de formare profesională ineficiente" cu bani europeni
Ministrul afacerilor europene Leonard Orban spune că multe din programele de formare profesională nu instruiesc participanţii în meserii care au căutare pe piaţa muncii.
Articol de Diana Domenico, 21 Mai 2012, 13:50
După ce în luna februarie veniseră primele avertismente din partea Direcţia Generală de Ocupare a Forţei de Muncă din cadrul Comisiei Europene, două controale derulate în ultimul timp au scos la iveală deficienţe grave, care, cel mai probabil, vor duce la suspendarea plăţilor din cadrul programului POS DRU - 100 de milioane de euro, în acest an, peste 1 miliard, în 2013, a afirmat premierul Victor Ponta.
Paradoxal, programul care are cea mai mare căutare, în sensul că sunt depuse cele mai multe proiecte, are şi cele mai mari probleme de credibilitate.
Acestea au devenit evidente, după scandalul de la Bistriţa, care a dus la demiterea fostului ministru al muncii, Ioan Botiş.
Explicaţia ar putea fi dată prin faptul că se depun mai ales proiecte pentru formare profesională şi, practic, oricine poate organiza cursuri de formare profesională, şi în orice domeniu.
De cele mai multe ori, rezultatele unor astfel de proiecte europene abia se văd, în sensul că rata de angajare după astfel de cursuri este de sub 5% dintre cei care absolvă.
După cum menţiona şi ministrul afacerilor europene, Leonard Orban, multe din programele de formare profesională nu instruiesc participanţii în meserii care au căutare pe piaţa muncii, chiar dacă, spre exemplu, nimeni nu caută inspectori de resurse umane, cursurile se fac în continuare, iar autoritatea aprobă astfel de proiecte.
Asta şi pentru că, potrivit coordonatorului de proiecte europene din cadrul Institutului pentru Dezvoltarea Resurselor Umane, Sorin Chiriţă, principiul de la care se pleacă în selecţia proiectelor este total greşit.
"Aş putea să spun că aplicaţia nu este foarte bine gândită, în sensul în care funcţionează principiul cel puţin pe granturi, primul venit - primul servit.
"Pe de altă parte, cred că există şi suspiciuni asupra faptului că pot fi introduse în mod real aceste aplicaţii în sistem online dacă nu cumva sunt introduse deja dinainte la anumite proiecte", a declarat Sorin Chiriţă.
Cursuri pentru salvamari, "în alte părţi decât pe litoral"
Leonard Orban a punctat în această dimineaţă problemele care vor duce cel mai probabil la suspendarea plăţilor pentru întreg programul POSDRU în România şi pe care le-a semnalat în nenumărate rânduri în trecut.
"Există un număr important de proiecte care au probleme nu numai în ceea ce priveşte salarizarea, în ceea ce priveşte impactul, în ceea ce priveşte eficienţa.
"De exemplu, au fost organizate traininguri pentru salvamari nu pe litoral, ci în diferite părţi ale ţării.
"O practică utilizată a fost să se plătească participanţilor la cursuri sume importante ca să vină la aceste cursuri şi să se menţină aşa-numitul grup-ţintă", a declarat Leonard Orban.
Mai mult, Leonard Orban atrage atenţia şi asupra salariilor foarte mari care sunt acordate angajaţilor care lucrează în astfel de proiecte.
"Probabil vor fi stabilite clar limitări de salarii în cadrul acestor programe.
"Este în curs de derulare un studiu privind rezonabilitatea costurilor şi, funcţie de rezultatele acestui studiu, se vor fixa plafoane maximale în ceea ce priveşte salarizarea pe acest program", a mai adăugat Leonard Orban.
În cadrul proiectelor se alocă sume consistente, nu doar salariilor, dar şi organizării evenimentelor care îl promovează: hoteluri scumpe, care găzduiesc astfel de lansări, mape, genţi, broşuri, tricouri, şepci, dineuri festive.
Din bugetul total, dacă scădem aceste cheltuieli, mai rămân probabil şi ceva bani pentru instruirea şomerilor, în meserii care oricum nu au căutare pe piaţa muncii.