Cursul pentru corespondenti de razboi organizat de MApN
Cursul pentru corespondenti de razboi, o amintire pretioasă si unică pentru fiecare ziarist care a absolvit cursul, mai ales la Batalionul 610 Operații Speciale "Vulturii".
Articol de Diana Surdu, 26 Iunie 2017, 10:55
Cursul pentru corespondenţi de război (organizat de Direcţia informare şi relaţii publice a Ministerului Apărării Naţionale), o amintire preţioasă şi unică pentru fiecare ziarist care a absolvit cursul, mai ales la Batalionul 610 Operații Speciale "Vulturii". Fiecare zi e diferită. Se incepe cu teorie - informaţii generale despre populația locală, obiceiuri, atitudinea față de forțele militare din zonă, riscuri, amenințări, măsuri de siguranță, relațiile privind militari -ziariști în timpul operațiilor militare.
Continuăm cu prezentarea echipamentului militar de luptă specific operatorilor FOS (Trupele speciale), demonstrații practice. Ne echipăm și noi ziariştii cu veste (16 kilograme), cască pe cap și mască de gaze - o parte din echipamentul purtat de luptători în teatrele de război. După 3 zile, parcă ne- am obișnuit un pic cu vesta şi o purtăm mai mult pentru a fi pregătiți când se dă alarma şi echipați pentru buncăr, dar și pentru că ne ține de cald în timpul simulării unei nopți de campanie cu insurgenți și celelalte riscuri aferente.
O zi plină - deplasare pe un teren contaminat, lecții de prim ajutor, instrucție genistică, călire fizică și psihică, topografie militară, tehnici de supraviețuire.
Cu alte cuvinte, a avut loc antrenarea cursanților la pista cu obstacole special creată pentru a menține antrenamentul luptătorilor FOS, traseu la zidul de alpinism, coborîre în rapel, tiroliană și salt din simulator de parașutare, denumit și ''Trenajor".
S-a predat orientarea în teren cu busola, deplasarea după azimut. Instructorii noştri ne-au ajutat si încurajat să ne depășim limitele, să depăşim bariere mentale și psihice pe care unii nici nu știam că le avem, să ne cunoaștem mai bine. Totul a fost făcut cu pasiune, inteligență, răbdare, profesionalism și mult suflet.
În ziua a patra, ne-am deplasat la Baza 71 Aeriană (Aeroportul Câmpia Turzii) unde au avut loc zboruri de simulare inserție cu Hercules C130 în teatru de operații (TO), lansare demonstrativă parașutiști, zbor de antrenament cu elicopterul PUMA.
La Câmpia Turzii a fost prezent și generalul Nicolae Ciucă, șeful Statului Major General care a stat de vorbă cu operatorii FOS, cu jurnaliştii și a mers împreună cu noi în avion.
După poligoanele Ungheni și Sîngiorgiu, am mers în cel din Bogata, unde am rămas peste noapte pentru un curs de acțiune, o misiune simulată. Au avut loc ședinte de instruire, misiuni de patrulare, atacuri/ambuscade, răpirea a patru dintre colegii noştri, multe emoții, stres, pregătirea misiunii de eliberare a ostaticilor.
În ultima seară, instructorii ne-au dăruit diplome în funcție de calitățile și aptitudinile pe care le-am manifestat în timpul pregătirii din Târgu Mureș. Eu am primit diploma pentru "Cel mai curios cursant", iar unii dintre colegii mei - Cel mai bun sportiv, cursantul 007, Cel mai romantic cursant, cel mai bun chimist sau cel mai bun camarad samd. La curs au participat 21 de jurnaliști din toată țara de la radio, tv, presă scrisă.
Festivitatea de închidere a cursului a avut în prezența secretarului de stat, Mircea Dușa, care ne-a înmânat Certifcatele de Absolvire a Cursului pentru jurnaliştii care transmit din zone de conflict. În semn de recunoştință pentru sacrificiul suprem, ediția 2017 a fost dedicată maiorului (pm) Tiberius Petre, militar al Brigăzii 6 Operații Speciale, căzut la datorie în anul 2009, în timpul executării unei misiuni în teatrul de operații din Afganistan.
Sloganul FOS este Mors ipsa refugit virum (Moartea ii ocoleşte pe cei curajoşi).