Curs de comunicare medic-pacient, organizat la UMF "Carol Davilla"
Viitorii medici pot învăţa astfel să-i asculte mai bine pe bolnavi şi să le pună întrebări care să ducă la cât mai multe detalii relevante pentru diagnosticare, spune doctorul Beatrice Mahler.
Articol de Adriana Turea, 08 Ianuarie 2025, 17:09
Studenţii Universităţii de Medicină şi Farmacie din Bucureşti vor putea opta, de luna viitoare, pentru un curs care să-i ajute să comunice mai bine cu pacientul.
Cursul opţional de Medicină Narativă şi Comunicare clinică medic-pacient este organizat în premieră de instituţia de învăţământ.
Viitorii medici pot învăţa astfel să-i asculte mai bine pe bolnavi şi să le pună întrebări care să ducă la cât mai multe detalii relevante pentru diagnosticare.
Povestea pacientului este extrem de importantă, a subliniat doctorul Beatrice Mahler, conferenţiar la UMF "Carol Davila".
Beatrice Mahler: Tehnologia din sistemul de sănătate ne-o dorim cu toții, însă atunci când ea ajunge să fie parte majoritară a relației medic-pacient, aceasta afectează direct încrederea pacientului în medic. Pentru că umanitatea din fiecare din noi și respectul față de pacient nu poate să plece decât de la grija pe care o avem față de pacienții noștri și pe care trebuie să o exprimăm în cuvinte. Practic, fiecare om bolnav, atunci când ajunge în cabinetul medicului, trebuie să-şi spună poveste, iar această poveste spusă de către pacienți și ascultată de către medic, duce la prima etapă a unui diagnostic corect. O poveste spusă complet aduce elemente pentru medicul care consultă pacientul, care pot să direcționeze investigațiile, pot să limiteze investigațiile care nu sunt necesare sau să ducă către investigații care să aducă un diagnostic în cel mai scurt timp.