Cum trăieşte un voluntar român în Uganda
Tânărul avocat Andrei Roşca a ales să fie voluntar în Uganda, unde din 21 aprilie 2011 se implică în programe de sprijinire a drepturilor omului.
18 August 2011, 12:24
Nu a fost o hotărâre uşoară. A aflat de Uganda de pe internet. A aplicat la un ONG, a fost acceptat iar timp de patru luni şi-a pregătit foarte atent plecarea.
După un drum de 30 de ore a ajuns în satul Kapuwai şi a constatat că este singurul voluntar alb din regiune, iar prima reacţie a fost să o ia la fugă.
A dat peste o sărăcie lucie, mizerie, copii alergând îmbrăcaţi în zdrenţe, alţii mâncând de pe jos, colibe sărăcăcioase din stuf, oameni cărând pe cap canistre de apă de la puţ.
Este vorba de Andrei Roşca, un tânăr avocat în vârstă de 32 de ani, care a ales să fie voluntar în Uganda, unde din 21 aprilie 2011 se implică în programe de sprijinire a drepturilor omului.
A ştiut că poate mai mult şi a dorit să fie în slujba oamenilor nevoiaşi şi să salveze vieţi aşa cum fac şi părinţii lui care sunt medici.
La început părinţii săi au fost sceptici, dar Andrei i-a convins că trebuie să-şi urmeze visul.
Confortul cotidian, o noţiune inexistentă
Tânărul a declarat că în Uganda a trebuit să renunţe la tot ceea ce înseamnă confortul vieţii moderne.
"Nu se poate vorbi de internet şi electricitate 24 h din 24 h, generatorul cu baterii solare învechite de aici funcţionează prost, mai ales dacă afară e înorat, drumuri asfaltate, apă curentă, toaletă în casă, televizor, mâncare.
"Cei de aici mănâncă aproximativ aceleaşi fierturi de kassawa în fiecare zi - dacă le au - şi rareori carne, de exemplu", a spus el.
Andrei Roşca a precizat că diferenţele culturale sunt atât de mari, încât, dacă nu găseşti un echilibru între standardele europene şi realităţile locale, reacţia localnicilor va fi una de respingere.
"În prima lună a trebuit să mă familiarizez cu legislaţia ugandeză, dar şi cu unele cutume de aici, pentru ca în Uganda aceste cutume au un rol foarte important.
"De multe ori, în special în zonele rurale, aceste cutume se aplică chiar împotriva legilor scrise ale ţării", spune Andrei Roşca.
El a subliniat că sărăcia în Uganda este cruntă, pentru locuitori echivalentul unui dolar reprezentând o mică avere.
Click aici pentru un interviu şi o galerie foto cu românul voluntar în Uganda.