Cum puteţi redirecţiona 2% din impozitul pe venit
Românii mai au la dispoziţie aproximativ o lună pentru a decide încotro să-şi direcţioneze cei 2% din impozitul pe venit.
Articol de Andreea Marin, 22 Aprilie 2014, 14:56
Românii mai au la dispoziţie aproximativ o lună pentru a decide încotro să-şi direcţioneze cei 2% din impozitul lor pe venit.
În timp ce organizaţiile non-profit susţin că în prima jumătate a fiecărui an organizează campanii speciale pentru atragerea oamenilor, rezultatele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală dovedesc că procentul este în uşoară scădere.
Tendinţa este constatată, de altfel, şi de beneficiari, dar este pusă pe seama creşterii şi diversificării de la an la an a numărului de asociaţii înscrise pe lista celor eligibile.
De la inceperea campaniei, din anul 2000 şi până în prezent, s-au înregistrat creşteri ale numărului de persoane care au redirecţionat cele două procente din impozitul lor pe venit, dar şi ale entităţilor non-profit beneficiare, reiese din datele centralizate de organele fiscale.
În prezent, peste un milion şi jumătate dintre contribuabili, adică un sfert, fac demersurile necesare.
Lista celor către care se virează banii a ajuns la rândul ei să contorizeze aproape 25.000.
În schimb, suma totală redirecţionată a înregistrat fluctuaţii şi chiar scăderi, în special în ultimii ani, iar specialiştii le pun pe seama scăderii în general a salariilor.
Depunerea nominală sau trimiterea declaraţiilor 200 şi 230 prin poştă la administraţia financiară poate fi înlocuită de completarea online a acestora, doar în cazul celor care deţin certificat digital, adică semnătură digitală.
În 2009, suma colectată ajungea la 109 milioane de lei, iar un an mai târziu creştea cu opt milioane de lei.
În 2011, aceasta scădea, însă, cu trei milioane, foarte probabil pe fondul reducerilor salariale din vara precedentă, iar în 2012, ultimul cu date centralizate, stagna la nivelul din 2011.
Membrii asociaţiilor non-profit beneficiare constată şi ei această scădere, deşi recunosc că în prima jumătate a fiecărui an organizează campanii specifice de colectare prin mass-media, afişe, voluntari deplasaţi în teren, dar şi prin raportarea sistematică a modului de folosire a banilor.
Anul acesta, termenul limită pentru depunerea declaraţiilor doveditoare pentru redirecţionarea celor 2% din impzitul pe venit este 26 mai, întrucât ultima zi stabilită prin lege, 25 mai, cade într-o duminică, zi nelucrătoare.