Cum putem preveni tusea convulsivă
Tusea convulsivă este o infecţie respiratorie înalt contagioasă.
Articol de Adriana Turea, 23 Ianuarie 2025, 13:41
Numărul cazurilor de tuse convulsivă este în creştere, iar printre victime sunt şi sugari.
Medicii infecţionişti atrag atenţia că această boală este subdiagnosticată.
Raportările europene arată că în 2023 au fost peste 25.000 de bolnavi, iar anul trecut au fost cu peste 7.000 mai mulţi.
Tusea convulsivă este o infecţie respiratorie înalt contagioasă, care se manifesta prin accese de tuse violente, incontrolabile, care pot dura de la câteva săptămâni până la câteva luni.
Principala metodă de prevenire a tusei convulsive este vaccinarea, însă puțin știu că un nou-născut nu poate fi vaccinat până la vârsta de două luni.
După această vârstă, schema de vaccinare este următoarea: bebelușii se vaccinează la două, patru și 11 luni, între 5 și 6 ani se face un rapel, iar la vârsta de 14 ani un alt rapel.
După vârsta de 14 ani, inclusiv adulții se pot vaccina o dată la 10 ani, conform noii strategii de vaccinare, iar vaccinul este gratuit.
Președintele Asociației Române pentru Educație Pediatrică în Medicină de Familie, doctor Raluca Ghionaru, spune că bebelușul poate fi protejat până la vârsta de doi ani împotriva tusei convulsive prin vaccinarea gravidei.
Raluca Ghionaru: În primele luni de viață, viitorul membru al familiei nu are imunitate pentru o parte dintre boli. Pentru copiii foarte mici, până în câteva luni, care nu pot fi vaccinați până la vârsta de două luni, boala este extrem de severă, cu manifestări dramatice, cu potenţial sever de deces, cu insuficiență respiratorie severă și vaccinarea gravidei - care se face peste tot în lume, nu e un lucru inventat în România. Protejează de fapt nu mama, ci protejează copilul pentru primele luni de viață.
Tusea convulsivă la bebeluși determină dificultăți de respirație și le poate pune viața în pericol dacă nu este tratată corespunzător.