Cum ne ferim de căpuşe?
Specialiştii le recomandă celor ce ies la iarbă verde să evite zonele cu vegetaţie abundentă, iar dacă sunt infectaţi să se prezinte imediat la spital.
Articol de Marilena Frâncu, 02 Mai 2014, 08:27
În aceste zile, în care mulţi români îşi petrec timpul în natură, medicii atrag atenţia că există pericolul ca aceştia să fie înţepaţi de căpuşe.
Înţepătura este periculoasă, iar netratată poate fi fatală.
Specialiştii le recomandă celor ce ies la iarbă verde să evite zonele cu vegetaţie abundentă, iar dacă sunt infectaţi să se prezinte imediat la spital.
În cazul în care ieşiţi în parc sau în spaţii cu iarbă verde, este recomandat să purtaţi haine de culori deschise, deoarece ajută prin contrast la identificarea uşoară a căpuşelor.
Se recomandă, de asemenea, pantaloni lungi, tricouri, bluze sau cămăşi cu mâneci lungi.
Căpuşele se pot fixa oriunde
Indicat este ca încălţămintea să nu fie prevăzută cu decupaje, după cum îi sfătuieşte medicul veterinar Cristian Magdaş pe cei care vor alege, în acest sfârşit de săptămână, o ieşire în natură.
"Cu cât se îndepărtează căpuşa mai repede de pe corp, bineînţeles, şansa de infecţie scade, pentru că în primele 24 de ore după ataşarea căpuşei pe piele, riscul de infecţie este aproape zero", explică medicul veterinar Cristian Magdaş.
Căpuşele se pot ataşa şi fixa oriunde pentru a se hrăni cu sânge, fără a provoca disconfort la ataşarea de piele sau în timpul hrănirii.
Ele reprezintă principalul vector de transmitere a bolii Lyme sau boala cu o mie de feţe, greu de diagnosticat şi extrem de dureroasă.
În cazul apariţiei unei pete de culoare roşie de peste 5 centimetri diametru, însoţită de stare de rău, dureri musculare, febră, dureri la nivelul articulaţiilor, trebuie să vă adresaţi imediat medicului.