Cum ne ferim de căpușe?
Creșterea numărului de îmbolnăvări transmise prin căpușe este favorizată de schimbările climatice, inclusiv fluctuații de temperatură și precipitații abundente, precum și vegetație
Articol de Laura Stoican, Olt, 13 Mai 2021, 09:04
Persoanele care merg în natură riscă, în această perioadă, să fie muşcate de căpuşe.
Acestea trăiesc în zonele împădurite şi pe pajişti, iar înţepăturile trebuie tratate de un specialist, pentru a nu se agrava.
În judeţul Olt au ajuns deja la spital pacienţi, pentru a primi îngrijiri medicale din această cauză.
Specialiștii Direcției de Sănătate Publică Olt spun că de la începutul acestui an și până în prezent, la nivelul județului, 11 persoane s-au prezentat la serviciile de specialitate ale Spitalului Județean de Urgență Slatina și Spitalului Municipal Caracal, cu înțepături provocate de căpușe.
Acesta este și motivul pentru care există câteva recomandări importante pentru populație, pentru a preveni expunerea la căpușe.
Epidemiologii le recomandă oamenilor să evite zonele cu iarbă și arbuști, păduri în care se impune purtarea unor haine deschise la culoare pentru a face cât mai vizibile insectele, inclusiv căpușele.
Se recomandă aplicarea de spray-uri împotriva insectelor, verificarea atentă a hainelor, bagajelor și a corpului la întoarcerea din drumeții, verificarea și protejarea și a animalelor de companie cu produse recomandate de medicul veterinar împotriva insectelor, inclusiv a căpușelor.
Creșterea numărului de îmbolnăvări transmise prin căpușe este favorizată de schimbările climatice, inclusiv fluctuații de temperatură și precipitații abundente, precum și vegetație.