Cum deosebim ciupercile comestibile de cele otrăvitoare
Silvicultorii explică că riscul de confundare a ciupercilor comestibile cu cele otrăvitoare este foarte mare.
Articol de Radiojurnal, 01 Iulie 2018, 15:43
După ploile din ultima perioadă, tot mai multe persoane vor să profite de abundenţa de ciuperci şi ignoră avertismentele specialiştilor.
Silvicultorii explică din nou că riscul de confundare a ciupercilor comestibile cu cele otrăvitoare este foarte mare. Corespondentul nostru din Sălaj, Adrian Lungu, transmite.
Reporter: Populația este îndemnată să consume ciuperci din magazine și centre autorizate și să evite produsele vândute la colț de stradă. Riscurile sunt mari.
Valentin Coman, expert: Sunt ciuperci care seamănă foarte bine cu ciupercile otrăvitoare, foarte mare grijă la punctele caracteristice lor: mă refer aici de la culoarea cuticulei sau a pieliței, pălăria piciorului, culoarea piciorului, zona în care habitează, mirosul lor, lamelele. De multe ori se iau în coșul de ciuperci, ciupercile care ne provoacă stări neplăcute și, în cel mai rău caz, /.../ chiar moartea.
Reporter: Există vreo modalitate de a ne feri de eventualele ciuperci otrăvitoare?
Valentin Coman, expert: În primul rând, ciupercile care-s necunoscute de către cei merg să le culeagă, eu le-aș numi din start ciuperci otrăvitoare. Nici eu nu le cunosc pe toate, iar cele care mi se par suspecte, automat le arunc.
Reporter: Avertismentele vin pe fondul creșterii numărului de persoane intoxicate cu ciuperci necomestibile.