Cum decurge campania de vaccinare în județul Bihor
Articol de Radiojurnal, 11 Februarie 2021, 14:06
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (11 februarie, ora 13:35) - Realizator: Ionuţ Dragu - Pe fondul prevenirii răspândirii SAR-CoV- 2, în județul Bihor structurile teritoriale ale Ministerului Afacerilor Interne au desfășurat controale și au luat măsuri de sancționare acolo unde a fost cazul pentru încălcarea legislației. În ultimele două zile, au fost verificate aproape 2.000 de persoane carantinate sau izolate la domiciliu, respectarea măsurilor de protecție individuală a fost urmărită în peste 60 de mijloacele de transport în comun și în peste 120 de societăți comerciale, iar valoarea totală a amenzilor aplicate aici în cazuri atipice întâlnite se ridică la 32.000 de lei. În Bihor, în ultima perioadă, se constată o scădere continuă numărului infectărilor cu COVID-19, iar astăzi doar două din cele 100 de comunele ale județului se află în zona roșie, față de cinci, câte erau săptămâna trecută. Municipiul reședință de județ, Oradea, a trecut chiar la începutul săptămânii din zona galbenă în cea verde, cu o incidenţă de 1,42 la mie, însă cum decurge procesul de vaccinare? Corespondentul nostru Stelian Radu Cacuci a aflat de la Direcția de Sănătate Publică Bihor cum se desfășoară campania de vaccinare în județ.
Reporter: Bihorenii care vor să fie vaccinați anti-COVID se pot programa din nou, de ieri, pe platforma rovaccinare, pusă la dispoziție de autorități. Din 15 februarie imunizarea se va face în noi cabinete, care se adaugă celor existente în prezent, ne-a spus medicul Dorel Târţ, de la Direcția de Sănătate Publică Bihor, care a detaliat și modul de desfășurare a campaniei anti-COVID în județ.
Dorel Tărţ: De la începutul campaniei de vaccinare, în 5 ianuarie 2021, în județul Bihor au fost administrate până astăzi un număr de 25.626 de doze, astfel că un număr de 6.648 de persoane au fost vaccinate cu ambele doze, respectiv prima doză şi rapel. În această perioadă, au fost consemnate un număr de 28 de reacții adverse post-vaccinale; în prezent sunt funcționale în județul Bihor un număr de nouă centre de vaccinare, urmând ca după data de 15 februarie să fie deschise încă cinci locații de vaccinare.
Reporter: Şi în ultima săptămână, numărul localităţilor bihorene în care incidența cazurilor la mia de locuitori este peste 3 a scăzut constant comparativ cu săptămânile anterioare, reiese din datele oferite de autoritățile competente.
Dorel Tărţ: Astăzi, în judeţul Bihor există un număr de două localităţi care au o incidență cumulată a cazurilor în ultimele două săptămâni de peste 3 la mia de locuitori, respectiv localitățile Şinteu și Câmpani.
Reporter: Din fericire, campania de vaccinare decurge normal, fără a fi înregistrate evenimente nedorite, spune medicul Dorel Tărţ, constatându-se o creștere a încrederii în vaccinuri, indiferent de producătorii acestora.
Dorel Tărţ: Procesul de vaccinare în județul Bihor a decurs până în prezent în parametrii așteptați, normali. Ne așteptăm la o creștere a acceptabilității vaccinării de către populație, astfel încât să fie mai multe persoane vaccinate în județul Bihor în perioada următoare.
(PH)