Cum aţi ajuns azi la serviciu?
UPDATE: Greva angajaţilor RATB continuă.
Articol de Paul Poteraşi, 01 Aprilie 2010, 07:41
Greva angajaţilor RATB declanşată în această dimineaţă continuă, după trei ore de negocieri.
Discuţiile purtate până acum, între Sorin Oprescu şi reprezentanţii RATB nu au avut niciun rezultat.
Şefii regiei susţin că greva este ilegală, deoarece contractul cadru exipră abia în noiembrie.
Protestul spontan al angajaţilor RATB a crescut de până la trei ori numărul comenzilor la taxi, au declarat pentru Agenţia NewsIn reprezentanţii companiilor Meridian, Cobălcescu şi Taxi 2000.
Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, i-a invitat pe reprezentanţii sindicatelor de la RATB să discute pe marginea revendicărilor care au determinat o grevă spontană, după ce, în prealabil, s-a întâlnit cu conducerea regiei.
Potrivit lui Sorin Oprescu, contractul colectiv de muncă la RATB este semnat şi expiră în noiembrie 2010.
Primarul Capitalei a spus că toate drepturile, conform contractelor colective de muncă, au fost respectate, primarul general subliniind însă că este dispus să dicute cu oamenii.
"Sunt lucruri interioare, care se pot rezolva prin discuţii cu conducerea, poate sunt nemulţumiri legate de locul de muncă, dar acestea se pot rezolva prin discuţii.
"Îi rog să-şi desemneze zece oamnei care să vină aici la discuţii, pentru că am înţeles că ei au problemă internă cu liderii de sindicat", a spus Sorin Oprescu.
Totodată primarul a subliniat că la RATB "nu sunt salarii nesimţite" şi că chestiunea reducerii orelor suplimentare există din martie 2009.
Referitor la salariul mediu net la RATB, Sorin Oprescu a spus că acesta este de 2.400 de lei, la care se adaugă 160 de lei bonuri de masă care au rămas la valoarea de anul trecut, de 8,48 lei.
"A fost un protest spontan, însă eu mă îndoiesc de acest lucru", a declarat primarul Capitalei, referitor la legalitatea formei de protest.
Transportul public în Bucureşti este paralizat din cauza unui protest spontan al angajaţilor Regiei de Transport.
La această oră tramvaiele, autobuzele şi troleibuzele sunt în garaje.
Cele mai afectate cartiere sunt Militari, Drumul Taberei şi Rahova, zone care nu sunt deservite de metrou.
Prima de Paşti, motiv de grevă
Salariaţii RATB au început protestul în această noapte, nemulţumiţi că le-au fost reduse veniturile.
Aceştia au precizat că în ultimele luni nu au depăşit 130 de ore lucrate, în condiţiile în care în perioade similare ale altor ani lucrau şi aproximativ 200 de ore.
Totodată, angajaţii RATB reclamă şi faptul că anul acesta nu le vor fi acordate primele de Paşti.
Reprezentanţii protestatarilor i-au cerut directorului RATB suplimentarea bugetului pentru creşterea salariilor şi suplimentarea numărului de autobuze sâmbăta, astfel încât să crească numărul de ore lucrate.
În cursul nopţii, directorul regiei Gheorghe Aron a stat de vorbă cu protestatarii, fără însă să se ajungă la o înţelegere.
Directorul RATB a declarat că angajaţii nu pot intra în grevă pentru că au un contract colectiv de muncă ce a fost respectat şi nici nu au urmat toţi paşii pentru a declanşa conflictul de muncă.
El a mai precizat că aşteaptă de la autobaze situaţia cu numărul exact al autobuzelor, troleibuzelor şi tramvaielor care au ieşit pe trasee joi dimineaţă.
"Dacă nu va ieşi cel puţin jumătate din parcul de maşini, nu vom face faţă", a precizat directorul RATB.
Gheorghe Aron a trecut pe o listă toate cererile reprezentanţilor protestatarilor, dar le-a spus că nu poate promite nimic până când nu va analiza problemele ridicate de ei.
Directorul RATB le-a spus angajaţilor RATB că nu se pot baza la nesfârşit pe subvenţia de la Primăria Capitalei, având în vedere că peste câţiva ani aceasta nu va mai fi acordată, Regia urmând să devină societate comercială.
Gheorghe Aron le-a cerut reprezentanţiilor protestatarilor să participa la întâlnirea programată pentru joi, la ora 10.00, unde conducerea Regiei urmează să discute cu liderii lor de sindicat.
Nemulţumiţi de rezultatul discuţiilor, angajaţii RATB au strigat că nu renunţă la protest şi că nu pleacă din autobaza Titan până când nu le sunt rezolvate cererile. Aceştia au huiduit şi au strigat "Demisia", cerând să vină la ei primarul Capitalei, Sorin Oprescu.
Metroul, una din soluţiile pentru bucureşteni
Bucureştenii au posibilitatea de a recurge la transportul cu metroul în condiţiile în care angajaţii RATB au refuzat să iasă cu autobuzele, troleibuzele şi tramvaiele pe trasee.
Directorul general al Metrorex, Gheorghe Udrişte, a declarat că dacă protestul angajaţilor RATB va continua, Metrorex este pregătită să suplimenteze garniturile cu 15%.
Video: Podul Grant din Bucureşti, rezervat doar vehiculelor şi tramvaielor, a devenit temporar pasaj pietonal.