Culturile de porumb şi floarea soarelui, "distruse în 8 judeţe"
Culturile de porumb şi floarea soarelui sunt distruse în proporţie de până la 80% în opt judeţe din ţară. Producătorii din Brăila şi Vrancea cer decretarea stării de urgenţă.
Articol de Ionuţ Dragu, 26 Iulie 2012, 08:13
Efectele secetei sunt din ce în ce mai grave.
Culturile de porumb şi floarea soarelui sunt distruse în proporţie de până la 80% în opt judeţe din ţară, între care Iaşi, Dolj, Covasna şi Salaj, iar asociaţiile producătorilor agricoli din Brăila şi Vrancea cer decretarea stării de urgenţă, ne-a transmis reporterul Radio România Actualităţi, Cristina Grecu .
Unii specialişti din direcţiile agricole din ţară vorbesc despre o secetă ca în 1946.
Directorul executiv al Direcţiei pentru Agricultură Covasna, Konczei Csaba, a precizat, pentru Mediafax, că temperaturile foarte ridicate şi lipsa precipitaţiilor din această vară au afectat grav culturile agricole din judeţ.
Potrivit lui Konczei Csaba, 30 la sută din suprafaţa de teren agricol - peste 172.000 de hectare de teren - cultivată, în mare parte, cu cartofi şi cereale, este afectată de secetă.
În Sălaj, toată suprafaţa agricolă cultivată cu porumb,cartofi şi floarea soarelui este afectată de secetă, iar 30 la sută este distrusă complet.
Directorul adjunct al DADR Sălaj, Nicolae Dascălu, a declarat, pentru Mediafax, că întreaga suprafaţă agricolă din judeţ cultivată cu porumb, cartofi şi floarea soarelui este afectată parţial de secetă, dar situaţia se va înrăutăţi, ajungându-se la recolte compromise total dacă nu va ploua în următoarele zece zile.
Şi în judeţul Arad cele mai mari pagube sunt la porumb, unde pe 830 de ha producţia este compromisă sută la sută.
În Hunedoara, mai mult de jumătate din suprafeţele cultivate sunt afectate de secetă, cele mai mari probleme fiind în zonele Deva, Brad şi Haţeg, unde populaţia se confruntă şi cu lipsa apei, după ce au secat fântânile şi pârâurile.
"Culturile de plante medicinale sunt afectate în proporţie de 80 la sută. Seceta a compromise culturile de pe 40 din cele 68 de hectare cultivate cu plante medicinale.
"Probleme mari sunt la porumb, cartofi, legume, grâu, soia, sfeclă de zahăr, nutreţ, floarea-soarelui şi rapiţă, unde sunt afectate între 50 şi 60 la sută dintre suprafeţe.
"Spre exemplu, la porumb avem afectate 15.120 de hectare dintre cele 22.148 hectare cultivate, iar la cartof sunt afectate 4.360 de hectare dintre cele 7.843 cultivate", a declarat, pentru Mediafax, Doinel Găină Trandafir, consilier în cadrul Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală Hunedoara.
La Brăila, Asociaţia Producătorilor Agricoli din judeţ, care reuneşte sute de producători cu peste 150 de mii de hectare de teren, solicită ministerului agriculturii decretarea stării de urgenţăe.
Şi Asociaţia Producătorilor de Cereale şi Plante Tehnice din Vrancea solicită ministerului agriculturii instituirea stării de urgenţă în judeţ, din cauza gradului mare de calamitare a culturilor afectate de seceta din ultimele luni.
În judeţul Buzău, culturile de porumb, grâu şi floarea-soarelui au fost compromise de secetă, iar în unele cazuri agricultorii au renunţat la treierat întrucât preţul acestei operaţiuni ar fi fost mai ridicat decât cel al recoltei obţinute.
Directorul interimar al Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare RuralăIaşi, Magneriu Jalbă, a spus presei, marţi, că aproape 45 la sută din suprafeţele agricole cultivate în judeţ sunt afectate de secetă, situaţia cea mai dificilă înregistrându-se la culturile de grâu şi porumb.
Magneriu Jalbă a declarat că încă se lucrează la evidenţele care vin din teritoriu, însă situaţia este îngrijorătoare.
Agricultorii atrag atenţia că situaţia de pe câmp se va agrava şi mai mult de-atât dacă în câteva zile nu va ploua.
Caniculă până vineri
Pentru zilele de joi şi vineri meteorologii au emis un cod galben de caniculă ce va afecta Muntenia, Dobrogea, sudul şi estul Moldovei şi cea mai mare parte a Olteniei.
Conform acestei avertizări, maximele termice vor ajunge până la 38 de grade.
În regiunile vestice şi sud-vestice instabilitatea atmosferică va fi accentuată şi izolat cantităţile de apă vor depăşi 30 de litri pe metru pătrat.
La sfârşitul săptamânii, canicula va persista în cea mai mare parte a zonelor de câmpie şi podiş, mai spun meteorologii.
Despăgubiri de la guvern
Seceta a afectat culturile agricole din judeţele din sudul, sud-estul şi estul ţării, iar după recoltare ministerul agriculturii va stabili cuantumul sumelor pentru despăgubirea fermierilor - a anunţat marţi la o conferinţă de presă ministrul Daniel Constantin.
Guvernul va reduce tariful la apa folosită pentru irigaţii cu 50 de lei pentru mia de metri cubi şi va aloca suplimentar 25 de milioane euro pentru proiecte de irigaţii.
"Măsurile pe termen scurt: reducerea tarifului la energie, urgentarea investiţiilor care se fac de către beneficiari prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală în infrastructura de irigaţii.
"Vom avea la dispoziţie o hotărâre de guvern, o sumă importantă alocată de la bugetul de stat pentru despăgubirea a două categorii de fermieri", a declarat Daniel Constatin.
Oficialul a mai anunţat că ministerul agriculturii va înfiinţa, în parteneriat cu mai multe bănci, un fond de creditare cu dobânzi preferenţiale pentru fermieri.
Daniel Constatin a declarat că despăgubirile vor fi acordate, după încheierea campaniei de recoltat, pentru întreprinderile mici şi mijlocii a căror producţie a fost afectată cu cel puţin 30%, veniturile acestora urmând să fie compensate, raportat la anii trecuţi, cu 80% din pierderea înregistrată în acest an din cauza secetei, precum şi pentru fermierii care nu se încadrează în categoria IMM-urilor, aceştia urmând să beneficieze de un ajutor individual de 7.500 euro.