Cultivatorii români de legume trebuie să foloseasă şi seminţe autohtone
Cultivatorii de legume trebui să foloseasă şi seminţe româneşti, prevede o lege care vine în ajutorul producătorilor autohtoni.
Articol de Cristina Moise, Buzău, 26 Martie 2018, 13:19
Cultivatorii de legume trebui să foloseasă şi seminţe româneşti, prevede o lege care vine în ajutorul producătorilor autohtoni.
Cererea de seminţe către Staţiunea Legumicolă Buzău este mare, astfel că afacerea se poate dezvolta.
Subvenţiile pe care le obţin fermierii români în acest moment ţin cont şi de locul pe care îl au semniţele româneşti în totalul folosit de cultivator.
Mai mult, spune Floarea Burnichi, secretarul ştiinţific al Staţiuni de Dezvoltare Legumicolă Buzău, o lege în vigoare îi obligă pe legumicultori să aibă minim 5% seminţe autohtone.
Acest aspect a golit magazia cu seminţe a singurului şi celui mai mare producător din România de seminţe de legume.
- Suntem în plină campanie de producere a răsadurilor timpurii pentru sere şi solarii. Sunt cerinţe mari de tomate, cerinţe mari la seminţe româneşti, de legume româneşti. Aceste proiecte ne-au ajutat şi pe noi. Încercăm să facem faţă cererilor. Avem peste 80 de soiuri şi hibrizi la care vom produce sămânţă anul acesta.
Reporter: Pe holurile staţiunii din Buzău sunt zilnic în această perioadă legumicultori români care cer seminţe autohtone.
Exemplu trei fermieri care au străbătut peste 400 de kilometri pentru roşii de Buzău.
Primul dintre ei livrează legume şi Prinţului Charles al Marii Britanii.
-: Două hectare de legume şi 1500 de metri pătraţi de solarii.
-: Şi eu vin de la Turda. Am 3500 de metri pătraţi de seră şi mai am încă 50 de ari de câmp.
Reporter: De ce seminţe de la Buzău?
-: S-au dovedit că sunt mai de calitate decât cele din import.
-: Noi, primul an am venit aici şi încercăm şi noi să promovăm în zonă, la Câmpia-Turzii. Soiurile autohtone, româneşti, noi încercăm anul ăsta. Să sperăm că de acum încolo.