CSM vrea să propună şefii de parchete în locul Guvernului
CSM cere ca procurorul general şi procurorii-şefi ai DNA şi DIICOT să fie numiţi de preşedintele României la propunerea Consiliului şi nu a ministrului justiţiei, ca până acum.
Articol de Andreea Marin, 30 Octombrie 2015, 19:17
Consiliul Superior al Magistraturii vrea modificarea statutului magistraţilor.
Una dintre propunerile trimise deja Ministerului Justiţiei vizează numirea şefilor de parchete.
Într-un comunicat de presă, CSM cere ca procurorul general şi procurorii-şefi ai DNA şi DIICOT să fie numiţi de preşedintele României la propunerea Consiliului şi nu a ministrului justiţiei, ca până acum.
Durata mandatului şefilor de parchete ar urma sa fie schimbată de la trei ani la patru ani, cu posibilitatea reînvestirii o singură dată.
Selecţia s-ar face în acest caz dintre magistraţii cu o vechime minimă de 12 ani si nu de 10, cum era până acum.
O altă propunere de modificare se referă la revocarea procurorilor din funcţiile de conducere care ar intra, după noile reglementari, în atribuţiile preşedintelui României la propunerea CSM.
Forul se poate sesiza din oficiu la cererea unei treimi din numărul membrilor sau a două treimi din numărul total al membrilor Adunării Generale corespunzătoare unităţii de parchet la care se exercită funcţia de conducere.
CSM reaminteşte că o analiză de fond a legilor justiţiei se desfăşoară deja din 2011, iar la formularea propunerilor de modificare şi completare a ţinut seama de sesizările primite de la judecători şi procurori, dar şi din afara sistemului.
Au fost luate în considerare şi problemele generate de interpretarea diferită a unor texte de lege şi dificultăţile în aplicarea lor unitară.
Reprezentanţii CSM mai precizează că schimbările propuse sunt în acord cu recomandările de esenţă cuprinse în rapoartele Comisiei Europene din cadrul MCV.