CSM dă aviz favorabil plăţii de despăgubiri de către torţionari
Foştii deţinuţi politici spun că măsura vine prea târziu deoarece peste 95% dintre cei care au suferit de pe urma torţionarilor au decedat. Proiectul va fi dezbătut de parlament.
20 Septembrie 2013, 08:44
Consiliul Superior al Magistraturii a avizat favorabil proiectul de lege privind plata unor despăgubiri de către foştii torţionari, pentru faptele comise în timpul regimului comunist.
Urmează ca proiectul să fie dezbătut de Parlament.
Foştii deţinuţi politici consideră însă că măsura vine foarte târziu deoarece peste 95% dintre cei care au suferit de pe urma torţionarilor au decedat.
Preşedintele executiv al Institutului de Investigarea Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc, Andrei Muraru, spune că proiectul de lege ar fi trebuit să prevadă pedepse mai aspre dar şi aşa poate fi considerat un semnal că foştii torţionari nu vor scăpa nepedepsiţi. ndrei Mutraru:
"Este un mare pas înainte în a face dreptate în ceea ce priveşte pe cei care au comis crime şi abuzuri politice în perioada 1945 - 1989. Din punctul de vedere al institutului ne-am fi dorit o lege mai aspră dar acest lucru se poate regla în dezbaterile parlamentare", a spus Andrei Muraru.
Proiectul "a venit prea târziu"
Preşedintele Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici din România, Octav Joza, este de părere însă că proiectul legislativ a venit prea târziu pentru majoritatea celor care au suferit în temniţele comuniste şi că oricum nici o lege nu poate fi cu adevărat reparatorie.
"Noi avem pretenţii pentru ceea ce ni s-a luat în urmă cu 50 - 60 de ani pentru totdeauna: tinereţea, sănătatea, libertatea, agoniseala şi multora vieţile. Pentru noi a venit cam târziu, 95% dintre noi nu mai trăiesc", este de părere Octav Joza.
Proiectul de lege privind plata unor despăgubiri de către fosţii torţionari pentru faptele comise în timpul regimului comunist prevede printre altele că durata pentru care se dispune plata despăgubirii nu poate fi mai mică de 5 ani iar cuantumul nu poate fi mai mic de 25% din venitul lunar net al peersoanei condamnate şi nici mai mare de 75 de procente din acest venit.