CSM cere verificarea activităţii Tribunalului Bucureşti
Consiliul solicită controale privind repartizarea aleatorie a dosarelor după ce două judecătoare au fost arestate preventiv cu suspiciunea de corupţie.
19 Martie 2013, 13:52
Conducerea Consiliului Superior al Magistraturii a cerut astăzi Inspecţiei judiciare să verifice activitatea Tribunalului Bucureşti.
Consiliul solicită controale privind repartizarea aleatorie a dosarelor de la această instanţă, după ce, săptămâna trecută, două judecătoare au fost arestate preventiv cu suspiciune de corupţie.
Acestea ar fi intervenit pentru soluţii favorabile în cazul unor inculpaţi. Purtătorul de cuvânt al CSM, Monica Prejmereanu, explică motivul acestei iniţiative.
"Din comunicatul Direcţiei Naţionale Anticorupţie dat săptămâna trecută în legătură cu cercetările efectuate în legătură cu cele două judecătoare de la Tribunalul Bucureşti, rezultă anumite date şi indicii care conduc la posibile încălcări ale regulamentelor şi modalităţilor de funcţionare a acestui sistem.
"Inspecţia judiciară, având atribuţii de control în domeniu, este în măsură să efectueze verificări şi să constate eventualele abateri disciplinare săvârşite de magistraţi în legătură cu acest sistem", a precizat Monica Prejmereanu.
Preşedintele Tribunalului Bucureşti, Laura Andrei, spune că verificări ale Inspecţiei judiciare au loc periodic pentru a controla modul în care sunt repartizate dosarele şi recunoaşte că instituţia are în acest moment o problemă de imagine ca urmare a scandalului în care sunt implicate judecătoarele Antonela Costache şi Viorica Dinu, precum şi un grefier din cadrul instanţei.
Laura Andrei spune însă că acest lucru nu trebuie să arunce o umbră asupra întregii activităţi din Tribunal.
"Nu putem să asimilăm activitatea a 1.200 de oameni cu presupusele fapte infracţionale derulate de trei persoane.
"Dacă este vorba de încălcarea legii, este vorba de răspunderea penală, disciplinară, individuală, a fiecărei persoane care şi-a nesocotit atribuţiile legale.
"De aici până a extinde la întregul tribunal discuţii legate de abateri disciplinare şi de fapte penale, mie mi se pare că este o chestiune forţată. Iar persoanele care sunt acuzate în acest moment, dacă sunt vinovate şi dacă se va stabili definitiv că sunt vinovate, vor răspunde, cu siguranţă, pentru faptele lor", a adăugat preşedintele Tribunalului Bucureşti.
Laura Andrei crede că verificările vor viza toate dosarele de la Tribunalul Bucureşti, dar se vor concentra asupra celor menţionate în dosarul cazului de corupţie.
Redactorul Radio România Actualităţi, Mădălina Verman, relatează că sesizarea Inspecţiei Judiciare nu a fost luată în discuţia plenului CSM, ci a fost o decizie de urgenţă a conducerii Consiliului, în lipsa cvorumului la şedinţa de azi.
Şeful interimar al Parchetului General, Daniel Morar, apreciază că astfel de controale ar trebui extinse.
"În lumina ultimelor evenimente, respectiv a ultimului dosar, cred că e obiectivul pe care ar trebui să-l aibă în vedere Inspecţia judiciară în cursul acestui an, şi nu doar la Tribunalul Bucureşti, ci şi la alte instanţe.
"Orice lucru poate fi fraudat, ideea e să depistăm acolo unde sunt fraude şi să luăm măsuri", a subliniat şeful interimar al Parchetului General.