CSM cere plata restanţelor salariale
Şeful Consiliului Superior al Magistraturii atrage atenţia că există riscul ca statul român să fie condamnat la CEDO, pentru neplata drepturilor salariale din justiţie, câştigate în instanţă.
Articol de Mădălina Radu, 18 Mai 2010, 19:16
Ordonanţa prin care Guvernul vrea să amâne plata drepturilor salariale, câştigate de angajaţi în instanţă, nu a primit aviz favorabil de la Consiliul Superior al Magistraturii.
Consiliul consideră că actele normative succesive, care eşalonează plăţile, nu fac altceva decât să încalce dreptul oamenilor de acces la justiţie.
În prezent, două astfel de reglementări eşalonează, pe trei ani, sumele obţinute în 2009 şi 2010.
Consiliul Superior al Magistraturii cere statului să-şi plătească datoriile faţă de bugetari, în termenele deja stabilite, chiar dacă situaţia economică a ţării este dificilă.
Preşedintele Consiliului, Florica Bejinaru, spune că amânarea achitării drepturilor salariale restante, câştigate în instanţă, va îngreuna şi mai tare statul, care va trebui să plătească şi penalităţi pentru aceste datorii.
Potrivit Floricăi Bejinaru plata sumelor a fost aporbată prin Legea bugetului de stat pentru anul în curs, iar justificarea imposibilităţii menţinerii echilibrelor bugetare şi a nerespectării angajamenetlor interne şi internaţionale, asumate de Guvernul României "reprezintă argumente lipsite de sustenabilitate".
Şeful CSM atrage atenţia că există riscul ca statul român să fie condamnat la CEDO, pentru neplata drepturilor câştigate în instanţă.
Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a reamintit, la şedinţa CSM, că Ministerul de Finanţe este forţat de contextul economic să propună amânarea, din nou, a plăţii acestor drepturi, până în 2012.
De asemenea Cătălin Predoiu a explicat că problema datează din 2000 iar începerea rezolvării acesteia a început abia în 2008.
Cătălin Predoiu mai afirmă că soluţia ar fi trebuit găsită în timpul mandatului executivului şi legislativului din perioadele anterioare.
De asemenea ministrul justiţiei a mai adăugat că guvernul este pus acum în situaţia de a plăti hotărâri judecătoreşti "reprezentând drepturi salariale, în cuantum de aproximativ 1,2 miliarde lei, în 2010, 1,2 miliarde lei, în 2011 şi 1,2 miliarde lei, în 2012", ceea ce reprezintă aproximativ 1% din PIB, cu tot cu penalităţi şi dobânzi.
Potrivit Ministerului Finanţelor Publice, aceste sume nu sunt disponibile în acest moment.
Judecătorul Dan Lupaşcu, membru al CSM, a venit însă cu o propunere. Lupaşcu spune că o soluţie ar fi ca în contul datoriilor, pe care statul le are faţă de personalul din justiţie, magistraţii să nu mai plătească o vreme impozitul pe salariu.