CSM analizează etica profesională a magistraţilor
Mai mulţi judecători au înaintat la CSM un protest, în care afirmă că fiecare magistrat este dator să asigure respectarea valorilor profesiei: integritatea şi demnitatea.
Articol de Sorin Moţatu, 06 Aprilie 2010, 19:07
Consiliul Superior al Magistraturii a anunţat că va analiza în şedinţa de joi, proiectul celor 300 de magistraţi faţă de încălcări ale normelor eticii profesionale de către colegi ai lor.
Mai mulţi judecători au înaintat, în 25 martie, Consiliului Superior al Magistraturii un protest, afirmând că fiecare judecător şi procuror este dator să asigure respectarea valorilor profesiei: integritatea şi demnitatea.
Asta în contextul în care judecătorii Florin Costiniu, şeful Secţiei civile a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, şi Cristian Jipa, magistrat la Secţia penală, intră în continuare în complete de judecată, cu toate că sunt anchetaţi de procurorii anticorupţie.
Protestatarii solicită CSM măsuri ferme pentru asanarea sistemului judiciar şi afirmă că încălcările Codului deontologic sunt la fel de nocive ca şi faptele de corupţie.
Judecătorii au cerut totodată, suspendarea procedurii de numire a magistraţilor la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie până la clarificarea modalităţii în care judecători, ulterior anchetaţi de DNA, au avut acces la cea mai înaltă poziţie în sistemul judiciar.
"Demnitatea profesiei nu permite încurajarea unui sistem netransparent şi discreţionar în care criteriile de numire într-o funcţie ce presupune demnitate şi onoare au devenit din ce în ce mai oculte.
"Solicităm membrilor CSM să se pronunţe asupra vocaţiei de a se înscrie pe lista de candidaţi în vederea promovării la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a membrilor CSM în funcţie, secretarului general, secretarului adjunct şi a directorilor de direcţii", se arată în protest.
CSM este chemat să aibă o poziţie clară în privinţa posibilităţii magistraţilor de a intra în şedinţa de judecată în cazul în care împotriva lor s-a deschis o anchetă penală.