CSM a decis "apărarea reputaţiei" procurorului Lucian Papici
Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a decis apărarea reputaţiei profesionale a procurorului Lucian Papici din DNA, a anunţat şeful CSM Oana Schmidt -Hăineală.
Articol de Sergiu Şteţ, 08 Octombrie 2013, 15:21
Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a decis apărarea reputaţiei profesionale a procurorului Lucian Papici din DNA, a anunţat şeful CSM Oana Schmidt -Hăineală.
Inspecţia Judiciară din Consiliul Superior al Magistraturii arată că reputaţia profesională a procurorului Lucian Papici a fost afectată de declaraţiile premierului făcute după ce procurorul general al României a dispus încetarea delegării lui Papici în funcţia de şef al Secţiei I din DNA.
Inspecţia Judiciară a finalizat raportul în cazul cererii procurorului Direcţiei Naţionale Anticorupţie Lucian Papici de apărare a reputaţiei profesionale.
Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a luat în discuţie raportul Inspecţiei Judiciare.
Inspecţia Judiciară a notat în raport că reputaţia profesională a procurorului Lucian Papici a fost afectată prin declaraţiile la adresa sa.
Procurorul Lucian Gheorghe Papici, din cadrul Secţiei de combatere a corupţiei a DNA, a solicitat, în 3 octombrie, Consiliului Superior al Magistraturii să îi apere reputaţia profesională şi imaginea publică în legătură cu afirmaţiile făcute de premierul Victor Ponta în mass-media.
La sfârşitul săptămânii trecute premierul îl acuzase pe Lucian Papici că a întocmit dosare politice la momentul la care procurorul general al României, Tiberiu Niţu, a pus capăt delegării lui Papici la şefia Secţiei I a Direcţiei Naţionale Anticorupţie.
Lucian Papici "a făcut dosare politice"
Lucian Papici este procurorul care a finalizat urmărirea penală în dosarul referendumului de suspendare a preşedintelui Traian Băsescu de anul trecut.
În dosarul referendumului este acuzat, alături de alte persoane, şi vicepremierul Liviu Dragnea.
La jumătatea săptămânii trecute, după ce urmărirea penală fusese finalizată, procurorul general al României a decis încetarea delegării procurorului Lucian Papici în funcţia de şef a Secţiei I din DNA, precum şi a adjunctei lui, procurorul Mariana Alexandru.
Ulterior, în nişte declaraţii de presă, premierul Victor Ponta a spus că "Papici a făcut dosare politice" şi, s-a mai întrebat retoric premierul, "De ce trebuie să-i ţinem pe toţi băsiştii?".
Lucian Papici a cerut CSM să-i apere reputaţia profesională. În solicitarea făcută către CSM procurorul Lucian Papici susţine că afirmaţiile "denigratoare făcute de premier la adresa sa îi afectează reputaţia, punând la îndoială obiectivitatea sa în instrumentarea dosarelor penale".
Astfel de declaraţii, consideră procurorul Lucian Papici, creează un potenţial de asociere a magistraţilor în opinia publică cu mediul politic faţă de care justiţia este independentă.