CSM a avizat favorabil proiectul de lege pentru graţierea unor pedepse
Membrii Consiliului Superior al Magistraturii au avizat favorabil, cu amendamente, proiectul de lege pentru graţierea unor pedepse.
Articol de Florin Lepădatu, 01 Martie 2017, 07:59
Membrii Consiliului Superior al Magistraturii au avizat favorabil, cu amendamente, proiectul de lege pentru graţierea unor pedepse, a anunţat, marţi, preşedintele CSM, Mariana Ghena.
"Proiectul a fost avizat de către CSM cu observaţiile respective. Vizează corelarea cu nişte dispoziţii ale Codului penal privind regimul sancţionatoriu.
De asemenea, vizau împrejurarea de a se avea în vedere că şi minorii sunt supuşi unor măsuri educative şi trebuie avute în vedere şi acest tip de sancţiuni.
De asemenea, diminuarea limitelor de pedeapsă", a precizat Mariana Ghena.
Este vorba despre proiectul de lege pentru modificarea şi completarea Legii nr. 254/2013 privind executarea pedepselor şi a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal, cu modificările şi completările ulterioare şi proiectul de lege pentru graţierea unor pedepse.
Referitor la graţierea parţială, specialiştii CSM apreciază că ar trebui să se precizeze cu claritate în textul de lege că se adresează persoanelor cu pedepse de peste 5 ani de închisoare, deoarece pentru cele mai mici s-ar aplica oricum graţierea în întregime.
O altă observaţie se referă la incidenţa măsurii graţierii asupra pedepselor a căror executare este suspendată condiţionat.
"Proiectul de lege nu cuprinde nicio dispoziţie referitoare la efectele graţierii asupra pedepselor a căror executare este suspendată condiţionat sau sub supraveghere.
Or, în temeiul Codului penal anterior, graţierea producea efecte şi cu privire la pedeapsa a cărei executare era suspendată condiţionat.
Lipsa oricărei dispoziţii în cuprinsul actului normativ privind incidenţa graţierii asupra pedepselor a căror executare a fost suspendată condiţionat sau sub supraveghere este de natură să genereze situaţii profund discriminatorii, soluţia adoptată cu privire la aceste categorii de pedepse fiind diferită în funcţie de temeiul aplicării lor (vechiul sau noul Cod penal), deşi nu există o justificare obiectivă rezonabilă pentru o asemenea măsură", se arată în documentul postat pe site-ul CSM vineri.