Criza nu îi determină pe români să se întoarcă în ţară
În pofida crizei economice, oportunităţile de angajare din Occident au rămas, totuşi, mai numeroase decât cele din România, arată un studiu întocmit de Fundaţia germană Friedrich Ebert.
Articol de Ioana Stătescu, 04 Octombrie 2011, 13:55
Criza economică din vestul Europei nu i-a făcut pe românii care lucrează în străinătate să se întoarcă în ţară în mod masiv, deşi veniturile lor au scăzut - arată un studiu prezentat de Fundaţia germană Friedrich Ebert.
Mai mult, problemele din ţară au făcut pe mai mulţi români să vrea să plece, aproape de trei ori mai mulţi decât cei care s-au întors - potrivit studiului - care mai arată că oportunităţile de angajare din Occident au rămas, totuşi, mai numeroase decât cele din România.
Studiul arată că în numai 4% dintre gospodării cel puţin o persoană s-a întors din cauza crizei economice.
Rata de revenire este mai mare în judeţele din Moldova şi rămâne foarte scăzută în judeţul Braşov.
Un procent mic dintre respondenţi au ca motive pierderea locului de muncă sau reducerea salariului, ca urmare a crizei economice.
Dorul de casă şi dorul de familie sunt principalele motive invocate de peste 70% dintre românii întorşi în ţară.
Românii întorşi în ţară vor să plece din nou
Potrivit studiului, criza a determinat întoarcere în ţară în special a românilor care au plecat mai târziu, care nu au avut timp să se acomodeze în această perioadă dificilă şi care nu au putut să se adapteze la cerinţele pieţei muncii din străinătate.
În plus, a avea copii în întreţinere nu diferenţiază imigranţii rămaşi de cei care se întorc în România.
Astfel, probabilitate mai mare de revenire o au tinerii cu vârste cuprinse între 18 şi 29 de ani, necăsătoriţi, care nu şi-au găsit parteneri în străinătate, precum şi persoanele de 45 - 64 de ani care nu au copii în întreţinere.
Rezultatele studiului lansat de Fundaţia "Friedrich Ebert" arată că tendinţa este de revenire temporară.
Dintre migranţii întorşi, doar 20% sunt hotărâţi să rămână în ţară pentru totdeauna, în timp ce mai mult de jumătate vor să meargă, din nou, la muncă în străinătate, după câteva luni sau după ce se va termina criza.
Culegerea datelor s-a făcut în luna august a anului 2010 pe un eşantion de aproximativ trei mii de persoane cu vârste de peste 18 ani, din şase judeţe.