Criza medicală de la Spitalul din Carei, județul Satu Mare, nemulțumește părinții
Autoritățile locale și conducerea spitalului promit că situația se va remedia și că secția ar putea fi redeschisă până la finalul lunii.
Articol de Sergiu Podină, 15 Ianuarie 2025, 08:23
Criza medicală de la Spitalul Municipal din Carei, județul Satu Mare, continuă să provoace nemulțumirea părinților după închiderea secției de pediatrie. Autoritățile locale și conducerea spitalului promit că situația se va remedia și că secția ar putea fi redeschisă până la finalul lunii.
Situația de la Carei scoate în evidență problemele generale ale sistemului de sănătate din România: lipsa personalului și concurența tot mai mare din partea sectorului privat, care ia medicii de la stat.
Primarul orașului Carei, Kovacs-Giurgiu Monica, a declarat că administrația locală a fost informată oficial despre această problemă abia pe 20 decembrie, deși primele demisii ale medicilor au avut loc încă din septembrie.
Conducerea spitalului nu a reușit să atragă specialiști care să preia activitatea secției.
"Este o problemă acută a lipsei medicilor specialiști la nivel de țară. Au fost șase medici, dintre care au plecat trei. Ultima plecare se va înregistra acum a celui de-al patrulea medic", a spus Kovacs-Giurgiu Monica.
Managerul spitalului, Dragoș Ciprian, a explicat că principala cauză a acestei crize este concurența din partea sistemului medical privat, care oferă medicilor condiții mai avantajoase, salarii similare sau mai mari, beneficii suplimentare, programul mai flexibil și responsabilități reduse.
"Am încercat în centrele universitare să căutăm medici care cel puțin să încheie contract pentru efectuarea serviciului de gardă. Din păcate, chiar dacă noi am fost pregătiți cu stimulente financiare, nu au dorit colaborarea", susține Dragoș Ciprian.
Spitalul Municipal din Carei deservește aproximativ 35.000 de oameni, iar închiderea secției de pediatrie i-a obligat pe părinți să meargă la spitalul din Satu Mare sau Baia Mare pentru îngrijiri medicale.
Această situație, spun oamenii, reprezintă un risc pentru sănătatea copiilor din zonă și necesită soluții urgente.
"Noi vrem acum să colaborăm pe partea de contract cu timp parțial pentru efectuarea de gardă. Numărul medicilor care ar colabora cu noi ar fi undeva între 4 și 6, pentru a putea asigura o linie de gardă în mod continuu și constant", a mai explicat Dragoș Ciprian.