Criza energetică are „cauze mixte, interne și internaționale”
Fostul ministru al energiei, Răzvan Nicolescu, spune că pentru a depăşi criza este nevoie, în primul rând, de o piaţă de energie funcţională.
Articol de , 17 Februarie 2022, 10:53
Realizator: La 1 aprilie, prevederile actualei ordonanţe referitoare la plafonarea şi compensarea facturilor la energie şi gaze naturale expiră, iar ministrul energiei are termen limită până săptămâna viitoare să vină cu soluţii pe termen lung. Între timp, noi scumpiri sunt posibile în perioada următoare, deşi există deja facturi care s-au dublat sau chiar triplat în unele cazuri. În plus, unele contracte vor expira, iar preţurile oferite de furnizori sunt mult mai mari.
Fostul ministru al energiei, Răzvan Nicolescu, în prezent expert în mediul privat, spune că pentru a depăşi criza este nevoie, în primul rând, de o piaţă de energie funcţională. Invitat la Apelul Matinal de la Radio România Actualităţi, el a explicat că actuala situaţie este influenţată atât de contextul internaţional, cât şi de lipsa de acţiune a autorităţilor de la noi.
Răzvan Nicolescu: Ce se întâmplă la nivel regional și la nivel european și la nivel internaţional nu e prea în regulă, dar nu este o soluție magică, există un cumul de factori care se pot intâmpla sau nu la nivel internaţional regional: un război sau nu în Ucraina - este un element care va influența în lunile următoare prețul gazului.
La nivel naţional, noi avem zăcăminte descoperite în Marea Neagră, ar fi trebuit să le exportăm în acest moment în care vorbim. România ar fi trebuit nu să fie în situația de a importa 10 - 15% din necesar, ar fi trebuit să aibă undeva un 40% în plus față de consumul naţional. Adică, am fi putut exporta.
Problema cea mai mare pe care o avem este legată de organizare, este legată de guvernanță, este legată de creionarea unui plan de acțiune și mai ales de implementarea unor decizii; pe partea de implementare stăm mult mai prost decât pe partea de planificare.