Criza economică "a afectat optimismul românilor"
Peste 60 la sută dintre familiile din România se declară afectate de criza economică o proporţie dublă faţă de cea din Europa de vest, potrivit unui studiu al BERD.
Articol de Ionuţ Dragu, 29 Iunie 2011, 13:31
Criza economică a erodat puternic optimismul legat de viitor în România precum şi încrederea în instituţiile statului.
Conform unui studiu realizat de Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare aproape două treimi dintre familiile din România se declară afectate de criza economică.
De altfel, mai puţin de unul din 5 cetăţeni români se declară mulţumiţi de viaţa lor actuală.
Studiul BERD a fost realizat pe un eşantion de aproape 40 de mii de gospodării din ţările fostului bloc comunist, ţări aflate în tranziţie.
Scopul studiului a fost compararea evoluţiei opiniilor din ţările în tranziţie, un studiu similar fiind realizat în 2006.
Studiu realizat de Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare |
Criza economică din ultimii 2 ani a afectat semnificativ ţările în tranziţie, spune economistul şef al BERD, Erik Berglöf.
Conform studiului, gradul de mulţumire în România este de 18 procente, nici măcar jumătate din media gradului de mulţumire a ţărilor în tranziţie.
În ţările dezvoltate din Europa occidentală, gradul de mulţumire este de patru ori mai mare decât în România.
Peste 60 la sută dintre familiile din România se declară afectate de criza economică o proporţie dublă faţă de cea din Europa de vest.
În plus, dacă până acum românii erau printre cei mai optimişti europen în ceea ce priveşte viitorul, nivelul de optimism s-a redus puternic de la declansarea crizei economice.
Unul dintre efectele scăderii gradului de mulţumire şi a optimismului din România este reducerea încrederii în democraţie şi în economia de piaţă.
De asemenea, încerderea în diverse instituţii a scăzut foarte mult.
Nivelul de încredere în Guvern şi Parlament este de 7 la sută, iar încrederea în partidele politice, conform studiului BERD, este de sub 5 procente.
Preşedinţia are un nivel de încredere ceva mai mare, de 14 la sută, însă în scădere semnificativă faţă de 2006 când avea un nivel de încredere de peste 40 la sută.