Criza din România "se poate extinde şi în 2011"
Oficiali ai Băncii Naţionale se aşteaptă ca în România creşterea economică să nu fie resimţită în 2010, iar ţinta de deficit bugetar stabilită pentru anul viitor să nu fie atinsă.
Articol de Iulian Olescu, 23 Septembrie 2010, 19:41
Pe fondul nemulţumirilor sindicale, Banca Naţională vine cu veşti nu tocmai bune pentru anul viitor.
Oficiali ai Băncii Naţionale spun că se aşteaptă ca România să nu înregistreze creştere economică nici anul acesta, nici în 2011.
Prin urmare, ţinta de deficit bugetar stabilită pentru anul viitor, de 4,4% din PIB, nu va fi atinsă, potrivit lui Lucian Croitoru, consilier al guvernatorului BNR.
În plus, mai spune Lucian Croitoru, este posibil ca şi anul acesta să apară ceea ce el a numit "o deraiere", motivul fiind o scădere economică mai mare decât aşteaptă guvernanţii.
Motivele pentru care România ar putea rata ţintele de deficit bugetar în următorii doi ani sunt legate, în opinia consilierului guvernatorului BNR, Lucian Croitoru, de faptul că performanţa economiei în 2010 şi în 2011 va fi mai slabă decât se estimează în prezent.
Acesta crede că anul viitor nu se va înregistra creştere economică şi că, în acest an, scăderea economiei va fi mai accentuată decât se credea.
Alegerile din 2012 România, în calea ţintei de deficit bugetar
Alte motive pentru care ţintele de deficit bugetar nu vor fi probabil atinse ţin de rezistenţa la ajustări a populaţiei, dar şi de faptul că 2012 este un an electoral, consideră Lucian Croitoru.
"Amândouă ajustarile, şi în 2011 şi în 2012, sunt bazate pe ajustări foarte mari în cheltuieli, nu în taxe", spune consilierul guvernatorului BNR Lucian Croitoru care crede că datorită faptului că, "pe multe canale, în societatea românească s-a infuzat foarte mult populism, gradul de rezistenţă la orice fel de ajustare mai dură a crescut".
Mai mult, Lucian Croitoru,spune că ajustările necesare nu se vor putea face uşor.
Al doilea factor potrivit consilierului BNR este reprezentat de faptul că în 2012 avem alegeri politice.
"Dacă nu reuşim în 2011, şi cred că nu vom reuşi să facem toate ajustările necesare, în 2012 şansele vor fi şi mai mici. Dacă rămânem cu deficite de aproximativ 6% în următorii doi ani, scenariul căruia îi atribui o probabilitate destul de mare, asta va duce datoria României la cel puţin 44 - 45% din PIB, şi cred că trebuie să fim foarte atenţi aici", a mai adăugat Lucian Croitoru.
Întrebat dacă consideră necesară încheierea unui nou acord cu FMI, Lucian Croitoru a spus că, în opinia sa, un astfel de demers ar ajuta România să se împrumute cu costuri mai reduse de pe pieţele internaţionale de capital.
De asemenea, consilierul guvernatorului BNR crede că un acord de tip preventiv ar fi cel mai potrivit, adică un acord în cadrul căruia sumele de bani să fie utilizate de către România numai în caz de nevoie, în situaţia în care statul nu este capabil să realizeze ajustările necesare din cauza factorilor externi.