Criză de sânge din grupele A pozitiv şi B negativ
Mai multe judeţe din ţară se confruntă cu o criza de sânge din grupele A pozitiv şi B negativ, iar reprezenanţii centrelor de transfuzie îndeamnă populaţia să meargă să doneze.
Articol de Adrian Lungu, Sălaj, 31 Ianuarie 2021, 15:53
Mai multe judeţe din ţară se confruntă cu o criza de sânge din grupele A pozitiv şi B negativ, iar reprezenanţii centrelor de transfuzie îndeamnă populaţia să meargă să doneze, pentru că procesul se desfăşoară în deplină siguranţă.
În plus, donatorii beneficiază de un set gratuit de analize - spun medicii din Sălaj, de unde transmite şi corespondentul nostru Adrian Lungu:
Reporter: Adrian Lungu - Personalul medical îi asigură pe donatori că procesul de donare se realizează în deplină siguranţă pentru prevenirea noului coronavirus. Directorul Centrului de Transfuzie Sanguină Sălaj, medicul Cristina Ilieş:
Cristina Ilieş: Avem, într-adevăr, mare nevoie de sânge. Donatorii sunt puţin reticenţi şi îi îndemn să vină să doneze, pentru că sunt în siguranţă la Centrul de Transfuzie. Adică, pot să ajute pe cei care sunt în suferinţă, fără a-şi pune viaţa în pericol. Suntem dotaţi cu botoşei, cu măşti, sunt termometrizaţi la intrare, avem dezinfectant, personalul este cu mască, cu vizieră, cu mănuşi, deci, din punctul de vedere al sănătăţii, donatorul este cu totul în siguranţă.
Reporter: Donatorii beenficiază de un set gratuit de analize.
Cristina Ilieş; Sunt aceleaşi beneficii ale donatorului, adică, primesc o adeverinţă pentru o zi liberă, acele tichete de masă, acel pachet de analize care se face în mod grautit - hemoglobină, glicemie, sau hemoleocogramă, heptatită B, hepatită C, HIV, sifilis, factor leucemic, transaminaze. În mod normal, acest pachet complet ar costa undeva la 350 - 400 de roni şi se efectuează la fiecare donare. Deci, clar, este un avantaj.
Reporter: Printre cei care se mobilizează perioadic şi donează sânge se numără în special jandarmii şi poliţiştii, dar şi pompierii.
(PH)