Criza de ouă din magazine "duce la creşterea preţurilor"
În ultima perioadă comercianţii au majorat preţul la ouă. Producătorii pun creşterea pe seama frigului dar şi pe noile norme europene.
Articol de Ionuţ Dragu, 29 Februarie 2012, 14:10
Preţul la care sunt comercializate ouăle a înregistrat un salt semnificativ în ultima perioadă în Judeţul Cluj.
Oficialii Direcţiei Agricole şi pentru Dezvoltare Rurală pun această creştere pe sema frigului şi a costurilor ridicate ale creşterii animalelor.
Grigore Onaciu, directorul Direcţiei Agricole şi pentru Dezvoltare Rurală Cluj a declarat pentru Radio Cluj că "halele ar trebui încălzite în momentele în care temperatura scade mai multe zile succesiv la -15, -20 de grade, iar mulţi dintre fermieri nu şi-au încălzit halele pentru că ar fi avut cheltuieli suplimentare".
Astfel, potrivit lui Grigore Onaciu, producţia de ouă a scăzut semnificativ.
Mai mult, consumul de furaje per ou a crescut iar acest lucru s-a resimţit în preţul oului pe raftul magazinelor.
De asemenea, un alt factor care a dus la creşterea preţului la ouă din Judeţul Cluj se datorează şi creşterii carburanţilor din ultima perioadă.
Un alt factor important care a condus la creşterea semnificativă a preţului este şi scumpirea cerealelor, potrivit lui Grigore Onaciu în ultimi doi ani chiar şi cu 1 ron în anumite zone.
Noile norme europene, una dintre cauzele scumpirii?
De cealaltă parte, producătorii spun că normele pentru bateriile în care sunt crescute păsările au dus la scăderea producţiei.
Astfel producătorii trebuiau fie să transforme bateriile fie să treacă la creşterea la sol.
Cum prima variantă aducea costuri mari, mulţi au optat pentru a doua variantă care a dus la o scădere a numărului de găini care puteau fi crescute pe o anumită suprafaţă.
Preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Păsări Ilie Van a declarat recent pentru Radio România Actualităţi că în România, producătorii s-ar fi conformat noilor reguli, dar că în perioada de iarnă consumul de ouă obişnuit depinde de importuri "în proporţie de 20 - 25 la sută".
"În România, producţia internă este în grafic, în schimb nu mai sunt asigurate importurile.
"De aici criza de aprovizionare cu ouă în magazine", declară Ilie Van.
Preţul "corect"
În opinia producătorilor clujeni, o altă cauză a creşterii preţului ar fi cererea exagerată.
Directorul unei ferme de găini din Judeţul Cluj spune că cererea are legătură directă cu preţul oului de pe piaţă.
Referitor la care ar fi preţul corect pentru un ou în Judeţul Cluj, directorul fermei a indicat că acesta ar trebui să fie în jurul valorii de 50, 60 de bani pe ou la producător.
Producătorii estimează o perioadă de criză de aproximativ 2 săptămâni.
În hipermarketurile din Cluj nu sunt comercializate deocamdată ouă.
Comenzile sunt făcute iar toată lumea aşteaptă livrarea ouălelor de la producători, iar estimarea preţului este de peste 20 de lei la un cofraj de 30 de ouă.