Criză de meseriaşi în România
Deşi firmele caută personal calificat şi oferă salarii bune, nu există cerere.
Articol de Gabriel Sava, 16 Decembrie 2024, 14:23
Industria şi agricultura rămân cele mai grav afectate de lipsa oamenilor. Necesitatea formării de specialişti în mai multe domenii ale industriei, comerţului şi agriculturii este recunoscută şi de patronii firmelor, dintre care unii au aderat la viitorul Consorţiu pentru Învăţământ dual care s-a înfiinţat la nivelul judeţului Vrancea. Se doreşte înfiinţarea cu bani europeni a unui campus care să integreze unităţile de învăţământ, dar şi baza de practică pentru viitorii specialişti.
Reporter: La o recentă întâlnire a mediului de afaceri din judeţul Vrancea, cei mai mulţi dintre angajatori au reclamat lipsa de personal calificat, chiar în condiţiile în care tinerii de la colegiile tehnice primesc stimulente atât din partea statului, cât şi a viitorilor angajatori pentru a învăţa o meserie şi pentru a lucra în judeţ.
Georgică Iacob, administratorul unei societăţi comerciale care activează în domeniul prelucrării de mase plastice: Am făcut tot ce a ţinut de noi ca să putem să aducem tinerii, să-i formăm la locul de muncă. Nu a venit unul, nici ingineri, nici meseriaşi, deci societatea nu mai formează. De ani de zile am nevoie de 2, 3, 4 ingineri de profil, nu am găsit pe nimeni.
Proiectul campusului profesional integrat liceal şi universitar, care se va construi la Focşani cu bani europeni, se află în fază de licitaţie, spun reprezentanţii Consiliului Judeţean Vrancea. Până la ridicarea acestuia, primii elevi care se pregătesc pentru anumite meserii şi-au primit deja bursele.
Mihaela Gârleanu, purtător de cuvânt al Consiliului Judeţean Vrancea: Este vorba despre 24 de elevi de la colegiile tehnice "Edmond Nicolau", "Ion Mincu" şi "Valeriu D. Cotea" din Focşani, care urmează specializările de mecanic, comerciant şi bucătar. Consiliul Judeţean Vrancea va acorda în total 200 de burse în valoare de 500 lei pe lună pe toată perioada de şcolarizare, pentru a stimula tinerii să înveţe o meserie şi să-şi găsească un loc de muncă de viitor.
Pentru a acoperi nevoia de lucrători calificaţi, în judeţul Vrancea a fost înfiinţat un Consorţiu pentru Învăţământ Dual, la care au aderat Consiliul Judeţean Vrancea, patru colegii tehnice din judeţ şi trei companii locale reprezentative din domeniul industriei şi comerţului.