Crin Antonescu: opţiunea de a rupe USL este a premierului
Crin Antonescu, a reiterat astăzi că dacă propunerile lor nu sunt acceptate, PNL ar putea lua decizia de a nu mai continua coaliţia.
Articol de Nicoleta Stoian, 23 Februarie 2014, 19:40
"Opţiunea de a rupe Uniunea Social-Liberală este a premierului Victor Ponta".
Liderul liberalilor, Crin Antonescu, a reiterat astăzi că dacă propunerile lor nu sunt acceptate, PNL ar putea lua decizia de a nu mai continua coaliţia.
La o adunare de partid de la Deva, Crin Antonescu a insistat şi astăzi asupra numirii lui Klaus Iohannis într-o funcţie de vicepremier, nu doar în cea de ministru de interne.
"PNL nici nu vrea şi nici nu ar trebui să fie în opoziţie. PNL nu va rămâne însă la guvernare în condiţia de partid marginal, de partid care nu mai are propria sa voinţă, de partid aflat la ordinele domnului Ponta. Asta nu, niciodată.
"Domnul Ponta şi PSD să fie de acord să convocăm Camerele reunite, într-o şedinţă de maximum o oră, în care domnul Ponta să vină cu propunerile pe care noi le-am făcut pe posturile care ne revin şi să trecem prin vot, prin Parlament, acest lucru, pentru că e nevoie", a spus Crin Antonescu.
Premierul Victor Ponta a cerut Partidului Naţional Liberal să vină până luni cu lista propunerilor pentru funcţiile din guvern care îi revin.
Două dintre aceste portofolii au fost preluate interimar, de miercuri, de PSD - Victor Ponta, la finanţe şi Constantin Niţă, la economie.
Controversa vicepremierilor
Pe 7 februarie, liderul PNL Crin Antonescu a anunţat că l-a propus pe vicepreşedintele partidului Klaus Iohannis pentru funcţia de vicepremier şi ministru de interne.
Tot atunci, PNL i-a nominalizat pe Eugen Nicolăescu pentru funcţia de ministru de finanţe, în timp ce Teodor Atanasiu şi Cristian Buşoi au fost propuşi pentru a ocupa funcţiile de ministru al economiei şi respectiv al sănătăţii.
Până la aceste nominalizări, vicepremierul liberal nu avea portofoliul internelor, ci pe cel al finanţelor, iar PSD a susţinut că dacă primarul Sibiului Klaus Iohannis, în calitate de ministru de interne, devine vicepremier, guvernul îşi modifică structura.
PSD a propus ulterior o nouă structură guvernamentală, cu un vicepremier suplimentar din partea Partidului Conservator, iniţiativă respinsă de PNL.
PSD, Partidul Conservator şi Uniunea Naţională pentru Progresul României (UNPR) au format apoi o alianţă pentru alegerile europarlamentare numită USD.
PNL a cerut desfiinţarea USD.