Criminalitatea informatică în "Era 5G"
Măsurile luate pentru combaterea criminalităţii informatice au fost analizate, astăzi, la Bucureşti, în cadrul unei dezbateri organizate de Oficiul Consiliului Europei.
Articol de Radu Dobriţoiu, 02 Octombrie 2019, 17:49
Măsurile luate pentru combaterea criminalităţii informatice au fost analizate, astăzi, la Bucureşti, în cadrul unei dezbateri organizate de Oficiul Consiliului Europei. Masa rotundă a avut loc în contextul aniversării a 70 de ani de la fondarea Consiliului Europei. La dezbatere au participat reprezentanţi ai Poliţiei Române, ai Centrului Naţional de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică - CERT-RO, Bitdefender, UNICEF, "Salvaţi Copiii, România" transmite redactorul nostru Radu Dobriţoiu.
Radu Dobriţoiu: Aproximativ 17,7 milioane ameninţări cibernetice au fost înregistrate la nivel global doar în luna septembrie, a.c. Cele mai vulnerabile ţinte ale violenţei cibernetice sunt copiii şi femeile. Directorul general adjunct CERT-RO, Iulian Alecu, cu informaţii despre cum să ne apărăm când suntem conectaţi la internet.
Iulian Alecu: Primul sfat, fiecare indiferent de domeniul în care lucrează, indiferent de zona din ţară în care se află, să fie conştient de faptul că atâta timp cât foloseşte un telefon mobil conectat la internet sau un alt device conectat la internet poate să fie o ţintă a atacatorilor cibernetici, în sensul în care este important să înceapă de la măsuri minime de securitate, precum parolele, precum variante virus, precum atenţie la activităţile de inginerie socială sau de păcăleală, ca să le spun aşa, din partea diferitelor persoane, astfel încât să nu ofere date personale, date financiare, date bancare care să poată fi ulterior folosite de criminalii cibernetici.
Radu Dobriţoiu: La rândul său, Virgil Spiridon, şeful Oficiului Consiliului Europei, în domeniul criminalităţii informatice, a prezentat o statistică, potrivit căreia, anul trecut, au circulat pe internet aproximativ 54 de milioane de poze şi filme cu abuzuri asupra copiilor.