Criminaliştii continuă cercetările pe şantierul Autostrăzii Moldovei, unde s-a produs tragicul accident de la Călimănești
Prezenţa conductelor de apă, gaze sau a cablurilor de electricitate, este o problemă semnalată de primari din mai multe localităţi din ţară.
Articol de Radiojurnal, 22 Septembrie 2023, 18:37
O echipă complexă de criminalişti continuă cercetarea la fața locului, în zona unde s-a produs tragicul accident din noaptea de miercuri spre joi, pe şantierul Autostrăzii Moldovei. Inspectoratul Judeţean de Poliţie Vrancea precizează că sunt anchetate mai multe infracţiuni.
Paula Enache, purtător de cuvânt: În această cauză a fost întocmit un dosar penal în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă, distrugere, neluarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă, precum şi nerespectarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă.
Premierul Marcel Ciolacu spune că se aşteaptă un raport foarte clar cu privire la cauzele care au dus la explozia urmată de incendiu şi consideră necesar ca analiza să pornească de la proiectul autostrăzii peste magistrala Transgaz.
Tragedia din judeţul Vrancea în urma căreia şi-au pierdut viaţa patru muncitori, iar alţi cinci au fost răniţi a adus în atenţie o problemă pe care o semnalează mai ales primarii marilor oraşe: prezenţa conductelor de apă, gaze sau a cablurilor de electricitate, a căror situare nu este cunoscută.
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, spune că în Bucureşti e vorba de o situaţie generalizată şi de multe ori la derularea unor lucrări este nevoie de modificarea proiectelor. El a dat exemplul intervenţiei la o linie de tramvai sub care s-a găsit o reţea de apă caldă de care nu ştia nimeni că e acolo. "Nu avem hărţi actualizate, abia acum începem să le facem şi totul este imprevizibil", a afirmat Nicuşor Dan.
După cum transmit colegii de la Radio România Constanţa şi în Tulcea au fost cazuri similare.
Primar -Ştefan Ilie: Cineva a făcut un proiect pentru extinderea gazului metan şi i s-a dat aviz de la sistemul de alimentare cu apă că pe acolo nu trec conducte, dar când au săpat au văzut că sunt conducte. Ei, nici cei de la apă nu şi le-au notat cum trebuie şi nici cei de la gaz nu au modificat în consecinţă proiectul, ca să se vadă pe unde trec conductele respective. Era cât pe ce să spargem conducte care alimentează blocuri, de care nu ştia. Lovindu-mă de problema asta, am fost nevoit să apelez la foşti lucrători de la sistemele de alimentare cu apă, de la gaz sau de la ENEL, să îşi aducă aminte pe unde au pus conductele. Acum i-am pus pe toţi să-şi renoteze şi să-şi refacă toate planurile cu privire la conductele pe care le au prin subteran.