Creştinii sărbătoresc Paştele
Creştinii sărbătoresc Paştele, sărbătoarea Învierii lui Iisus Hristos, cea mai mare sărbătoare a creştinătăţii, amintire vie deopotrivă a patimilor, a morţii şi a învierii Domnului.
Articol de Mădălin Iacob, Braşov, 24 Aprilie 2011, 10:42
Creştinii sărbătoresc Paştele, sărbătoarea Învierii lui Iisus Hristos, cea mai mare sărbătoare a creştinătăţii, amintire vie deopotrivă a patimilor, a morţii şi a învierii Domnului.
La miezul nopţii, creştinii au primit lumina sfântă, pe care anul acesta o delegaţie a Patriarhiei Române a adus-o de la Ierusalim. Ea a fost apoi împărţită în aproape toate bisericile din ţară.
În cuvântul său din noaptea de Paşte, patriarhul Daniel al Bisericii Ortodoxe Române a evidenţiat faptul că învierea este un dar al lui Dumnezeu pentru toţi oamenii, nu numai pentru creştini.
"Mântuitorul Iisus Hristos cel înviat din morţi este începătura, sau arvuna învierii tuturor oamenilor. De aceea, învierea lui Hristos este prăznuită sau celebrată ca sărbătoare nu în biserică, ci în afara bisericii, pentru că nu priveşte numai pe creştini, ci priveşte pe toţi oamenii şi pe cei care au crezut şi pe cei care nu au crezut în El, fiindcă învierea de obşte sau universală este darul lui Dumnezeu pentru toţi oamenii" a spus patriarhul Daniel al Bisericii Ortodoxe Române.
Creştinii catolici au participat în noaptea aceasta la Vigilia Pascală, slujba specială de Paşte. La Catredrala Sfântul Iosif din Bucureşti, arhiepiscopul mitropolit Ioan Robu i-a îndemnat pe oameni să nu uite că, datorită învierii Domnului, ei nu mai sunt singuri.
"Biserica îţi dă această oportunitate în fiecare duminică să vezi că nu eşti singur în credinţa ta, să-L mărturiseşti împreună cu alţii pe Hristos cel înviat a treia zi. Poate mai avem ceva de reaşezat în această privinţă, să nu uităm că, participând duminică de duminică la Sfânta Liturghie, noi nu facem altceva decât să învăţăm în continuu să privim la viaţa noastră şi la viaţa altora cu ochii lui Hristos înviat" a precizat mitropolitul Ioan Robu.