Creştinii sărbătoresc Ajunul Crăciunului
Pentru creştini astăzi este Ajunul Crăciunului, când se fac ultimele pregătiri pentru sărbătoarea Naşterii Domnului.
Articol de Radiojurnal, 24 Decembrie 2018, 14:14
Pentru creştini astăzi este Ajunul Crăciunului, când se fac ultimele pregătiri pentru sărbătoarea Naşterii Domnului.
Preoţii ajung pe la casele oamenilor cu icoana Naşterii Domnului, vestind venirea lui Hristos în lume prin intonarea cântării specifice sărbătorii.
Colindătorii şi preoţii care vizitează casele îi simbolizează pe îngerii şi păstorii care au vestit - conform Evangheliilor - Naşterea Domnului.
De altfel, săptămâna aceasta este dedicată datinilor şi obiceiurilor străvechi, colindelor şi urăturilor. Acestea sunt bine păstrate şi în zona Brăilei, de unde transmite corespondenta Radio România Actualităţi, Gina Bahor.
Reporter: Cel mai răspândit colind din Bărăgan este "Brezaia". Ansamblul Lină Fântână din localitatea Ciucile, judeţul Brăila, încă mai ţine de această tradiţie. Jocul şi colindul "Brezaiei" aduc rodnicie recoltelor şi bunăstarea animalelor dincurţile gospodarilor. Profesor Gheorghe Ciucă, liderul Ansamblului Lină Fântână:
Gheorghe Ciucă: Pe 24, în ziua de Ajun, mergem pe la casele oamenilor, avem un obicei, "Brezaia", un colind specific zilei respective, de asemenea un colind specific localităţii noastre. Nu se mai cântă în toată ţara.
Reporter: De Anul Nou, localnicii deschid larg porţile.
Gheorghe Ciuca: În ziua de Anul Nou, de Pluguşor, se formează câte cinci-şase grupuri de tineri, toţi îmbrăcaţi în costume naţionale, toţi călare, cu cai, avem nişte păpuşi care se rotesc, sunt trase de cai şi unii cu biciurile, unii cu buhaiu, porţile sunt deschise şi intră călare, spun pluguşorul, e o feerie. Pluguşorul purtat de tineri.
Reporter: Flăcăii care intră cu caii în curţile gospodarilor poartă la ei nişte roţi cu păpuşi trase de cai, roţi care simbolizează fiecare roata vieţii.