Creştinii ortodocşi şi cei greco-catolici sărbătoresc Înălţarea Domnului
Creştinii ortodocşi şi cei greco-catolici sărbătoresc Înălţarea Domnului, la 40 de zile de la Paşte.
Articol de Remus Rădulescu, 09 Iunie 2016, 15:04
Creştinii ortodocşi şi cei greco-catolici sărbătoresc, astăzi, Înălţarea Domnului, la 40 de zile de la Paşte, şi, tot, astăzi, este marcată şi Ziua Eroilor căzuţi pe câmpul de luptă.
La ora 12:00, bisericile ortodoxe au tras clopotele în semn de omagiu pentru eroii patriei. La Patriarhie, liturghia a fost oficiată de Patriarhul Daniel.
La Catedrala Patriarhală, slujba de pomenire a eroilor a început după ce, la ora 12:00, au sunat clopotele împreună cu ale tuturor bisericilor ortodoxe din ţară, în cinstea celor care s-au sacrificat pentru neam şi credinţă.
Pomenirea eroilor de Sărbătoarea Înălţării datează din 1920, când Parlamentul României, la propunerea Bisericii, a luat hotărârea ca la 40 de zile după Paşte să fie şi o sărbătoare naţională alături de cea creştină a Înălţării Domnului.
A fost aleasă această zi pentru că sacrificiul eroilor este asemănător cu jertfa Mântuitorului Hristos, care a făcut posibile Învierea şi Înălţarea umanităţii Sale la cer.
Patriarhul Daniel al Bisericii Ortodoxe Române, care a slujit la Catedrala Patriarhală, a spus că, la noi, la români, cultul eroilor a devenit o adevărată cultură a memoriei şi recunoştinţei şi a preţuirii iubirii jertfelnice pentru ţară.
Tot Patriarhul a amintit că hramul noii Catedrale Patriarhale care se află în construcţie este Înălţarea Domnului şi că numele "Mântuirea neamului" trimite la eliberarea ţării de sub dominaţie străină, eliberare pentru care s-au sacrificat eroii.