Creștinii ortodocși o sărbătoresc pe Sfânta Cuvioasă Parascheva, ocrotitoarea spirituală a Moldovei
Peste 200.000 de persoane au trecut până acum pe la racla cu moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva și ale Sfântului Ierarh Andrei Criteanul, așezate într-un baldachin special în curtea Catedralei Mitropolitane din Iași.
Articol de Radiojurnal, 14 Octombrie 2023, 08:37
Creștinii ortodocși o sărbătoresc astăzi pe Sfânta Cuvioasă Parascheva, ocrotitoarea spirituală a Moldovei.
Peste 200.000 de persoane au trecut până acum pe la racla cu moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva și ale Sfântului Ierarh Andrei Criteanul, așezate într-un baldachin special în curtea Catedralei Mitropolitane din Iași.
Numărul cel mai mare de pelerini este așteptat însă astăzi, când va avea loc și Sfânta Liturghie, oficiată de un sobor de preoți în frunte cu Înalt Preasfințitul Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei. Organizatorii estimează că aproape 100.000 de oameni vor participa la slujbă.
La Iași continuă pelerinajul la moaștele sale și ale Sfântului Andrei Cretanul. Remus Rădulescu cu mai multe informații.
Reporter: Cuvioasa Parascheva, o călugăriță care și-a încheiat viața la 27 de ani, în secolul al XI-lea a devenit o crotitoarea Moldovei în 1641, când moaștele sale au fost aduse la Iași de dl Vasile Lupu.
Din adolescență, Parascheva s-a simțit atrasă spre viața călugărească. Și-a părăsit localitatea natală Epivat de lângă Constantinopol și a intrat într-o mănăstire din Țara Sfântă.
A revenit în locul natal și a mai trăit doi ani fără să spună oamenilor cine este. A murit la 27 de ani și a fost înmormântată ca o străină. Abia după două secole, când sătenii din Epivat au vrut să îngroape un marinar aruncat de mare pe uscat, s-a descoperit trupul Paraschevei nedescompus.
Moaștele au fost purtate la Târnovo în Bulgaria, la Belgrad în Serbia şi la Constantinopol. De acolo au ajuns la Iași în secolul al XVII-lea. Ele au fost dăruite de patriarhul ecumenic domnului moldovean Vasile Lupu, care plătise Îaltei Porți datoriile Patriarhiei.
De atunci, Sfânta Parascheva este ocrotitoarea Moldovei și atrage la Iași mulțimi de pelerini.
Realizator: Liturghia oficiată în aer liber, lângă Catedrala Mitropolitană din Iași, va fi transmisă în direct, de la ora 10:00, la Radio România Cultural și Antena Satelor.