Creştinii ortodocși, greco-catolici și neoprotestanţi din România celebrează Învierea Domnului
La miezul nopţii credincioşii au primit lumină de la preoţi şi au ascultat în faţa bisericilor relatarea evanghelică despre Învierea Domnului.
16 Aprilie 2023, 08:53
Creştinii ortodocsi, greco-catolici si neoprotestanţi din România celebrează astăzi Învierea Domnului, cea mai mare sărbătoare creştină. Corespondentul Remus Rădulescu transmite că la București, chemarea spre lumina care îl simbolizează pe Hristos Înviat a fost rostită de patriarhul Daniel. Credincioşii prezenţi în număr mare în faţa catedralei şi-au aprins lumânările şi au intonat alături de corul patriarhiei, imnul sărbătorii. În predica sa, patriarhul Daniel a explicat cum Învierea Domnului a dat o nouă orientare vieţii creştinului şi un nou înţeles morţii.
Patriarhul Daniel: Creştinul este tot timpul plin de speranță, plin de bucurie, este plin de nădejdea că moartea este doar o trecere, moartea fizică și că viitorul definitiv sau ultim al omului este împărăția lui Dumnezeu, intrarea fiecărui om în bucuria, pacea şi slava Preasfintei Treimi.
La Sibiu, Slujba Învierii a fost oficiată şi în Muzeul Astra din Pădurea Dumbrava, de la marginea oraşului, cel mai mare muzeu în aer liber din ţara noastră. Ceremonia religioasă a avut loc în biserica de lemn de acolo veche de peste 250 de ani, care a fost deschisă pentru credincioşi aproape de miezul nopţii. Potrivit tradiţiei, la finalul slujbei au fost împărţite Sfintele Paşti celor prezenţi. Corespondenta RRA Carmen Vulcan transmite că astăzi muzeul va fi deschis între orele 11:00 şi 18:00, iar de mâine între orele 8:00 şi 18:00. În schimb Muzeul Naţional Brukenthal din Sibiu este închis pe toată durata sărbătorilor pascale.
La Constanţa, lumina sfântă a fost adusă de pe mare de Arhiepiscopul Tomisului, Teodosie. El a precizat că în acest fel a respectat tradiţia conform căreia Apostolul Andrei a adus de pe mare lumina lui Hristos în Dobrogea. Apoi, arhiepiscopul Teodosie a plecat într-o procesiune către parcul Catedralei "Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel" din Constanţa. Acolo, el a oferit Sfânta Lumină credincioşilor, iar apoi de la miezul nopţii a oficiat Canonul Învierii în altarul de vară, urmat de săvârşirea Sfintei Liturghii.