Creşteri salariale în "domenii limitate" în 2010
Ultimele date publicate de Institutul Naţional de Statistică arată că angajaţii din telecomunicaţii şi consultanţii financiari sunt printre puţinii care au beneficiat de creşteri salariale anul acesta.
27 Decembrie 2010, 11:49
Angajaţii din telecomunicaţii şi consultanţii financiari sunt printre puţinii care au beneficiat de creşteri salariale anul acesta, reiese din ultimele date publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS).
La polul opus sunt salariaţii din sistemul bugetar, ale căror venituri au fost diminuate prin măsurile de austeritate impuse de Guvern.
Ultimele cifre contabilizate de INS arată că specialiştii în IT au avut numai de câştigat în 2010.
Salariul lor mediu net a crescut anul acesta, de la 2.616 lei, cât era în octombrie 2009, la aproximativ 2.900 de lei.
Mai mult, unele companii din domeniu au crescut lefurile angajaţilor cu procente mai mari decât cele obţinute după ajustarea la rata inflaţiei.
O situaţie asemănătoare este şi în domeniii precum consultanţa financiară, unde, pe vremuri de criză, brokerii au avut mare căutare.
Mai puţini bani în administraţie, sănătate şi educaţie
Administraţia publică, sănătatea sau educaţia au fost domeniile în care s-au înregistrat cele mai mari scăderi ale venitului mediu net lunar.
Comparativ cu octombrie 2009, în octombrie a acestui an, un angajat din sănătate şi asistenţă socială a câştigat şi cu 400 de lei mai puţin.
Institutul Naţional de Statistică precozează că s-au înregistrat scăderi ale veniturilor şi în domenii care nu ţin neaparat de sectorul public, cum ar fi activităţile culturale sau cele ce ţin de spectacole.
Mai mulţi specialişti, inclusiv cei de la PricewaterhouseCoopers sunt de părere că majorarea TVA-ului la 24% va pune presiune anul viitor pe angajatori, mai ales în domeniile în care există o puternică reprezentare sindicală.
Cu toate acestea, specialiştii nu se aşteaptă la creşteri spectaculoase ale salariilor.
Previziunile lor vorbesc de o creştere economică de 1,6% şi de o inflaţie de 5,4%, mai mică decât cea estimată de Banca Centrală.