Creşterea taxelor şi impozitelor "ar trebui să fie ultima opțiune"
Articol de Radiojurnal, 17 Mai 2022, 11:11
Atât Comisia Națională de Strategie și Prognoza, cât și Comisia Europeană au revizuită semnificativ în jos previziunile de creștere economică la aproximativ 2,6% din Produsul Intern Brut. Încetinirea economiei are loc pe măsură ce inflația reduce veniturile disponibile, iar războiul din Ucraina afectează lanțurile de aprovizionare și investițiile.
Proiectul de buget a fost configurat pe o creștere economică de 4,6%, așa că pentru menținerea veniturilor bugetare ar fi nevoie de o mai bună colectare a impozitelor, iar creșterea lor și a altor taxe ar trebui să fie ultima opțiune de pe listă, a spus astăzi, la Radio România Actualități, profesorul universitar Ionuț Dumitru, fost președinte al Consiliului Fiscal.
"În momentul de faţă nu e nevoie de creşteri de taxe, mai ales într-un context în care economia încetinește. Ar fi o măsură prociclică să crești taxele când economia încetinește și noi credem că, încă o dată, secvențialitatea corectă, justă ar fi aceasta - atacăm problema evaziunii fiscale și închidem portițele de optimizare fiscală. Creșterea taxelor și impozitelor este ultima pe lista. Nu are sens să discutăm de creșteri de taxe când noi nu suntem în stare să le colectăm niște cele pe care le avem astăzi", a spus Ionuţ Dumitru.
În România, veniturile statului din taxe și impozite sunt de doar 27% din PIB, în timp ce media europeană este de 40%. Guvernul ar putea să ajungă la un nivel de 34% prin digitalizarea sistemului de urmărire a gradului de colectare a taxelor.