Creşterea taxelor "nu este oportună în acest moment"
Reprezentanţii economiştilor şi ai comunitaţilor locale au afirmat la Radio România Actualităţi că majorarea taxelor poate afecta creşterea economică fiindcă "ia bani din piaţă".
Articol de Ioana Dogaru, 08 Ianuarie 2013, 20:07
Preşedintele Asociaţiei Economiştilor şi Contabililor din România, Valentin Neacşu, susţine că în acest moment creşterea taxelor la nivel local nu este oportună.
El a explicat la Radio România Actualităţi, în emisiunea Actualitatea în Dezbatere, că majorarea taxelor locale ia bani din piaţă, fapt care ar putea opri creşterea economică.
"Creşterea taxelor nu este niciodată un lucru bun pentru că ia bani din piaţă.
"Dacă nu sunt bani în piaţă nu poate fi vorba nici de creştere economică", spune Valentin Neacşu.
El mai afirmă că în multe localităţi autorităţile nu reuşesc să strângă banii necesari din surse proprii şi în acest moment se văd nevoite să apeleze la autorităţile judeţene sau chiar la bani de la guvern.
Preşedinte excutiv al Asociaţiei Oraşelor din România, Ionel Chiriţă, susţine că nu neapărat creşterea taxelor este o soluţie de moment.
El spune că majorarea taxelor poate fi suplinită de o colectare mai bună a taxelor.
Totodată Ionel Chiriţă atrage atenţia asupra necesităţii unei transparenţe mai mari a modului în care se realizează cheltuielile la nivel local pentru a se vedea dacă există o eficienţă în cheltuirea banilor adunaţi din taxe.
Acesta a precizat că în conformitate cu articolul 286 din Codul Fiscal, autorităţile locale au posibilitatea de a reduce sau chiar a scuti anumite impozite însă apreciază că trebuie avut în vedere gradul de suportabilitate a populaţiei din comunitatea respectivă.
Audio: Ascultaţi integral emisiunea Actualitatea în Dezbatere, realizată de Victor Caraculacu.
Situaţia taxelor şi impozitelor locale, încă neclară
Ordonanţa privind modificarea Codului Fiscal în privinţa taxelor şi impozitelor locale va fi adoptată în şedinţa de guvern de săptămâna aceasta, potrivit unui comunicat al guvernului.
Ordonanţa pe care o aşteaptă acum autorităţile locale ar urma să stabilească faptul că primarii sunt cei care hotărăsc indexarea impozitelor şi taxelor locale, în raport cu evoluţia inflaţiei din ultimii trei ani.
Autorităţile locale din mai multe oraşe au decis însă să mărească taxele fără să mai aştepte această ordonanţă a guvernului.
Taxe şi impozite mai mari au de plătit locuitorii din Arad, Argeş, Baia Mare, Bistriţa-Năsăud, Caraş-Severin, Galaţi, Giurgiu, Mureş, Prahova, Sălaj. Nivelul taxelor şi impozitelor în Bucureşti rămâne neschimbat.