Creşterea taxelor nu ajută economia, susţine Mark Gitenstein
Economia românească are două mari probleme, infrastructura legală şi cea fizică, în special drumurile, consideră ambasadorul american la Bucureşti, Mark Gitenstein.
Articol de Carmen Gavrilă, 30 Iunie 2010, 18:04
Ambasadorul SUA la Bucureşti, Mark Gitenstein, şi reprezentanţii camerei de comerţ americane în România au avertizat că autorităţile trebuie să ofere un cadru legislativ care să nu sufere schimbări tot timpul şi o strategie pe termen mediu şi lung pentru domenii prioritare, în timp de criză, adică - agricultura, energie, educaţie şi sănătate.
Companiile americane au reclamat şi faptul că autorităţile iau măsuri care afectează mediul de afaceri, fără să se consulte tocmai cu companiile afectate.
România nu îşi poate susţine redresarea economică dacă creşte taxele, este părerea ambasadorului american la Bucureşti.
"Înţeleg că lipsa banilor este cea mai importantă problemă a Guvernului acum. Pe termen lung, România trebuie să decidă dacă îşi va îmbunătăţi infrastructura. Asta trebuie să faceţi. Nu puteţi avea o revenire economică sustenabilă crescând taxele. Nu aşa cresc economiile. Dacă nu aveţi venituri la buget din taxe, convingeţi companiile să participe la investiţii în infrastructură aşa cum facem în Statele Unite" a spus Mark Gitenstein
Referindu-se la compania Bechtel, Mark Gitenstein a spus că pur şi simplu guvernul trebuie să fie foarte atent când semnează contracte pentru autostrăzi.
Autorităţile trebuie să se asigure că au rezolvat, până la semnarea documentelor, problemele legate de mediu şi de finanţare, care pot determina o creştere a preţurilor finale ale lucrărilor, de unde posibile penalizări pentru nerespectarea termenelor.
Fără drumuri o economie nu poate nici funcţiona, nici creşte a afirmat ambasadorul SUA, Mark Gitenstein şi a dat exemplu uzina Ford, care poate produce 1000 de maşini pe zi, însă nu le poate transporta, nu le poate scoate din Craiova, pentru că pur şi simplu nu sunt drumuri.
"În fiecare zi ascult timp de 2-3 ore plângerile companiilor afectate de decizii opace, iraţionale, de corupţie, de sistemul juridic care este netransparent. Cu toate acestea în fiecare zi auzim de companii americane care vor să investească în România, în pofida deciziilor Guvernului. Este nevoie de curaj şi de voinţă politică pentru a schimba lucrurile. Nu e foarte greu să schimbi legi, să îmbunătăţeşti administraţia. Dacă nu creşteţi sectorul privat această ţară nu va avea un viitor prea bun", a comentat Mark Gitenstein.
Ambasadorul american a explicat că sectorul privat din România are, dintre statele din regiune, cel mai mic procentaj din economie.
Mark Gitenstein a spus că, dimpotrivă, sectorul privat trebuie să fie preponderent iar cel de stat să fie micşorat.